För hundra år sedan, nåja, i augusti månad men ändå, är det hundra år sedan en ovanlig folkomröstning skedde i vårt land. Det gällde om alkoholförsäljning skulle fortsätta eller upphöra. Drygt hälften av invånarna röstade i denna fråga och utfallet blev ytterst jämt. Med endast en procentenhet mer fick nejsägarna igenom sin önskan. Inget rusdrycksförbud.
Skulle en liknande folkomröstning ske idag, skulle med största sannolikhet resultatet skiljt sig åt kraftigt jämfört med då. Synen på alkohol har ändrats, inte minst i frikyrkliga kretsar. Från att ha varit i det närmaste ett självklart avståndtagande mot allt vad alkohol heter har det istället blivit rumsrent och accepterat att ta ett glas vin till maten.
Den fredade zon som frikyrkan tidigare stod för är på många håll enbart ett minne. Nykterhetsrörelsen har svårt att få medlemmar medan däremot nykterheten på vissa håll ökar bland de unga.
Konsumtionen har dessvärre ökat under pandemin, inget underligt alls. I brist på umgänge och aktiviteter med andra människor är det lätt att krydda den hopplösa trista tillvaron med några glas starkt.
Nog diskuterat om dessa frågor. För oss nordbor med vår dystra alkoholkultur har tex det första undret som Jesus gjorde på bröllopet i Kana inte alltid varit solklart hur det skall tolkas. Det passar liksom inte riktigt in i vår kultur. Hur som haver är detta hundraårsminne något av en kuriosa.
Kommentarer
Skicka en kommentar