Fortsätt till huvudinnehåll

Två lagar

" Så giv då kejsaren vad kejsaren tillhör, och Gud vad Gud tillhör ". ( Matt.22:21 )

Idag träder två lagar i kraft, en alldeles nyinstiftad och en gammal, nåja det är 22 år i alla fall sedan den kom. Den nya lagen har väckt diskussion om vaccinpassens vara eller inte vara på större tillställningar och argumenten skiljer sig åt. Medan den ena talar om övervakning mot ett alltmer kontrollerande samhälle talar den andre om trygghet gentemot det numera världsbekanta viruset. Åsikterna går isär,nästan som en vattendelare. Och hur vi skall och bör göra är inte alltid någon lätt fråga. Att vara efterklok, ja ,så brukar det väl ofta vara. 

Den andra lagen är däremot enkel att tolka och förstå. Vinterdäcken måste vara påsatta nu. Blickar vi ut genom vårt fönster konstaterar vi, att det råder inget tvivel om den saken. Vinterväglag råder. 

De jordiska lagarna, instiftade av människor, har vi ofta inte svårt att lyda och efterleva. Mycket handlar om oss, vår säkerhet och upplevs rätt logiska. Varför skall det då vara så mycket svårare att följa de himmelska lagarna? Varför skall de upplevas mer dömande, inte lika viktiga eller rent av föråldrade? 

Det som Gud har sagt har ofta handlat om människans bästa. Att han/hon skall navigera rätt i livet och nå slutdestinationen. Nu lever vi, tack och lov, i det nya förbundets tidsålder vilket gör att en del av gamla testamentets lagtext inte gäller för oss icke-judar. Likväl är det inte ovanligt att det talas om lagiskt så fort det blir tal om att underordna sig. Så långt det är möjligt vill människan göra som hon vill utan att tänka på dess konsekvenser. 

Lydnad är bättre än offer heter det också, något som sannerligen inte är så enkelt för oss västerlänningar. Men belöningen av vår Herre blir också därefter. Välsignelsen går vi miste om då vi inte vågar göra som han vill. Det upplevs hårt, tungt och inte alltid realistiskt. Skall jag? Måste jag? Dock skall allt ske av fri vilja och inte av tvång. 

Så giv då kejsaren, det vill säga samhället och staten vad den tillhör i fråga om skatt, trafikregler och förordningar men glöm inte att ge Gud det vad honom tillhör av din tid, ditt angagemang och ditt kapital. Men framför allt ditt hjärta för det är det han önskar få tag i. Överlåtelse till efterföljd. Den är inte lagstadgad utan ett erbjudande, något vi kan välja att säga ja till. Vill och vågar vi idag?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

En dikt

 Vill ikväll dela med mig en dikt som jag själv har skrivit, någon gång för ett antal år sedan. Den uppmanar var och en att använda den gåva som du har fått av Gud.  Uppmaning till tjänst i Guds rike Skriv, skrivare, skriv! Med pennan danad i Mästarens hand! Vass som en spjutspets vars mål Är att bringa syndare ur dödens band Skriv, skrivare skriv om Mästaren som för dig till himlens ljusa syndfria land. Musiker, spelman, spela! Med toner från himmelrik Silvertrumpeter tuta Harpa, rörklockor giva musik. Spela så syndare väckas från grav och död och lik. Musiker, spelman, spela! Spela ned Guds välsignelser med musik som sköld och svärd! Målare, konstnär måla! Med färger doppade i blod Måla Kristus så han lyser Klart som enda räddning för fallen jord Målare, konstnär, måla! Med penseln och stafli Bilden av Frälsaren god Måla Kristus-fotografi! Krigare, stridsman, strid! Lyft upp baneret, ladda vapnet Gjut mod in i krigarled. Det råder ej vapenvila, Sänk ej frälsningsfanan ned. Krigare, s

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Min nya bok De svarade JA på kallelsen finns nu att förbeställa från Midnattsropet Förlag.  https://midnattsropet.se/produkt/de-svarade-ja-pa-kallelsen/  Från bokens baksida:  Följ med på en spännande tidsresa och möt 24 gudsmän och kvinnor som tjänade Gud på olika områden och platser under arton och nittonhundratalet.  Fattigdom, lidande och förföljelse hindrade inte dem att fullfölja sin kallelse. Denna bok vill förmedla hopp till efterföljare i vår nu så oroliga tid!