Fortsätt till huvudinnehåll

Känner vi igen Anden?

" Och Herren, vår Guds ljuvlighet komme över oss " (Ps.90:17)

Vi talar ibland om Guds härlighet. Och vi längtar efter att få uppleva den här och nu. Den förtätade atmosfär där vi känner Guds närvaro mitt ibland oss. 

Vad är det som gör att vi kan förnimma detta "något" som en realitet, en verklighet, något som berör oss? Längtan efter mer av Gud, mer av hans Ande och liv, öppnade hjärtan som är villiga att lyssna, fötter som är villiga att gå, händer som inte enbart sträcks ut i tillbedjan och lovsång utan också i praktisk gärning mot sin nästa. 

Guds härlighet manifesterad mitt ibland oss. Och vi såg hans härlighet, vi såg liksom en enfödd Sons härlighet från sin Far, och han var full av nåd och sanning, skriver evangelisten Johannes. I en trosatmosfär med förväntan kan Anden verka fritt. Ger vi honom tillträde att göra det han vill? 

Lika effektivt som det lilla barnets förväntan är, då hon sträcker sig mot sin pappa i förhoppning om att han skall ta emot det, så kan Anden bli bedrövad. Det är lätt att stå emot, då Anden uppenbarar sig på ett annorlunda sätt än vad vi är vana vid. Vi blir gärna så kloka, så förnuftiga, så medvetna när vi vandrat länge i ökentider eller i traditionella sammanhang? Är detta verkligen från Gud? Hmm, blåser det från rätt riktning nu? Lika effektivt stängs himlen av dylika otroskrafter. 

Nej, låt oss öppna upp oss för Herrens Ande. När Anden faller, känner vi igen honom? Eller talar han ett annat språk. Ingalunda. Såsom lärkorna känner igen varandra på sången, så känner vi igen Anden. Fienden däremot, han talar ett annat språk. Och skall bekämpas därefter. Trons folk, vi som fått Anden som gåva, bör vi inte förvalta våra erfarenheter, både goda och onda, så att vi kan ta emot Anden då han kommer? 

Ande skön, kom till mig, så jag blir ett med dig. Ande skön, jag vill leva med dig, kom och forma mig, ja, forma mig. Så jag kan ge livet för dig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

En dikt

 Vill ikväll dela med mig en dikt som jag själv har skrivit, någon gång för ett antal år sedan. Den uppmanar var och en att använda den gåva som du har fått av Gud.  Uppmaning till tjänst i Guds rike Skriv, skrivare, skriv! Med pennan danad i Mästarens hand! Vass som en spjutspets vars mål Är att bringa syndare ur dödens band Skriv, skrivare skriv om Mästaren som för dig till himlens ljusa syndfria land. Musiker, spelman, spela! Med toner från himmelrik Silvertrumpeter tuta Harpa, rörklockor giva musik. Spela så syndare väckas från grav och död och lik. Musiker, spelman, spela! Spela ned Guds välsignelser med musik som sköld och svärd! Målare, konstnär måla! Med färger doppade i blod Måla Kristus så han lyser Klart som enda räddning för fallen jord Målare, konstnär, måla! Med penseln och stafli Bilden av Frälsaren god Måla Kristus-fotografi! Krigare, stridsman, strid! Lyft upp baneret, ladda vapnet Gjut mod in i krigarled. Det råder ej vapenvila, Sänk ej frälsningsfanan ned. Krigare, s

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Min nya bok De svarade JA på kallelsen finns nu att förbeställa från Midnattsropet Förlag.  https://midnattsropet.se/produkt/de-svarade-ja-pa-kallelsen/  Från bokens baksida:  Följ med på en spännande tidsresa och möt 24 gudsmän och kvinnor som tjänade Gud på olika områden och platser under arton och nittonhundratalet.  Fattigdom, lidande och förföljelse hindrade inte dem att fullfölja sin kallelse. Denna bok vill förmedla hopp till efterföljare i vår nu så oroliga tid!