Fortsätt till huvudinnehåll

Hundraåringar

"Vårt liv blir sjuttio eller åttio år, om det blir långt " (Ps.90:10)

 Idag fyller den franske senatorn, Philippe de Gaulle 100 år. Han är son till Frankrikes stora nationalhjälte General Charles de Gaulle och når således den aktningsvärda åldern 100 år.

Det är inte speciellt ovanligt längre att människan lever till hon blir hundra år. Vid det jultal som konung Carl XVI Gustaf höll för tre dagar sen påpekade han just detta, att människan blir allt äldre och äldre. I takt med att sjukvården utvecklas, höjs medellivslängden hos oss. Många är pigga fastän de kommit upp i åren. Och kan först då känna tillfredsställelse och harmoni.För några av oss är barndomens sorgfria dagar den tid vi var som allra lyckligast, för andra ungdomstiden med sina förälskelser och framtidstro, för den tredje den tid många av oss bildar familj med alla dessa "måsten", för den fjärde medelåldern då vi fått perspektiv på livet, och för den femte ålderdomen, trots krämpor, svaghet och avslutning av livet alldeles inpå knuten. 

Intill ålderdomen är han densamme, den gamle av dagar. Får vi leva kommer vi inte undan döden.  

Livet spelar despot på tronen, styr som diktator sin stat. Döden ser aldrig till personen. Döden är demokrat.


,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Jesus är Herre

Låt oss i dessa orostider hålla fast vid och låta fokuset vara på att Jesus är Herre. Han är Herre över det osynliga corona virus och han är Herre över krigets makter som bullrar borta i öst. En dag skall komma då alla tungor skall bekänna, vare sig de är i himlen, på jorden eller under jorden att Jesus  Kristus är Herre! Ära Halleluja! Detta är något att se fram emot med glädje!

Vad är synd?

"Var och en gick sin egen väg" (Jes.53:6) Vad är synd? Skulle du vandra runt och fråga några hundratal människor denna många gånger känsliga fråga; vad är synd, så skulle du med största sannolikhet få en mängd olika svar. En del av svaren skulle säkerligen handla om avvikande sexualitet, otrohet i olika former eller ett rufflande med pengar. Andra skulle kanske lyfta fram vissa yttre beteenden, handlandemönster, stolthet och kaxighet, ett våldsamt uppförande eller ovilja att förlåta, ja, listan kan göras lång. Vad är då synd? Synd är uppror mot Gud. Så var då det sagt. Människan vill vandra sin egen väg utan att behöva underordna sig ett osynligt gudomligt väsen. "Jag gör som jag vill", "kom inte och påstå sådant vi inte kan fastslå med vår vetenskap, jag kan, jag vet, jag avgör". Ständigt detta jag,  jag, jag, jag, jag. Jag kan, jag vet, jag är så duktig. Jag är i centrum hela tiden och i vissa fall snurrar hela världsalltet kring mig, min person, mitt ar