Fortsätt till huvudinnehåll

Hundraåringar

"Vårt liv blir sjuttio eller åttio år, om det blir långt " (Ps.90:10)

 Idag fyller den franske senatorn, Philippe de Gaulle 100 år. Han är son till Frankrikes stora nationalhjälte General Charles de Gaulle och når således den aktningsvärda åldern 100 år.

Det är inte speciellt ovanligt längre att människan lever till hon blir hundra år. Vid det jultal som konung Carl XVI Gustaf höll för tre dagar sen påpekade han just detta, att människan blir allt äldre och äldre. I takt med att sjukvården utvecklas, höjs medellivslängden hos oss. Många är pigga fastän de kommit upp i åren. Och kan först då känna tillfredsställelse och harmoni.För några av oss är barndomens sorgfria dagar den tid vi var som allra lyckligast, för andra ungdomstiden med sina förälskelser och framtidstro, för den tredje den tid många av oss bildar familj med alla dessa "måsten", för den fjärde medelåldern då vi fått perspektiv på livet, och för den femte ålderdomen, trots krämpor, svaghet och avslutning av livet alldeles inpå knuten. 

Intill ålderdomen är han densamme, den gamle av dagar. Får vi leva kommer vi inte undan döden.  

Livet spelar despot på tronen, styr som diktator sin stat. Döden ser aldrig till personen. Döden är demokrat.


,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj