Fortsätt till huvudinnehåll

Den förlorade och den hemmavarande sonen

" Medan han ännu var långt borta, fick hans far se honom och ömkade sig över honom och skyndade emot honom " (Luk.15:20)

En av de mer bekanta liknelser som Jesus berättade är den om den förlorade sonen. Eller rättare sagt de förlorade sönerna. Den ena av dem hade varit ute i synd och värld och återvände ångerfull hem i tro på att möjligen blidka pappas vrede genom att tjäna som dräng åt honom. Istället möttes han av förlåtande kärlek och en fest gjordes för hans skull. 

Men hans bror blev allt annat än glad. Den där skitstöveln, komma tillbaka hit efter allt vad han gjort, förslösat hela arvet och rullat runt bland skökor och annat löst folk, att han vågar. Och så har pappa mage nog att ordna till ett riktigt dunderkalas när han väl kommer. Och jag som inte gjort en fluga förnär, skött mina uppgifter plikttroget, alltid ställt upp, varit trofast och duktig, pålitlig och ordningsam, en riktig helyllekille. 

Det är nästan så att vi tycker synd om den hemmavarande sonen, som hade så mycket gott omkring sig, men inte såg det. Hans präktighet stod ivägen. Hans goda gärningar och egenrättfärdighet skymde nåden att bli förlåten. Vi förundrar oss ibland över att en gangster, en alkoholist eller en kändis blir frälst och visst - det kan vara nog så stort. 

Likväl ser vi inte hur stort det är när en duktig människa med ett välavlönat arbete, fungerande familjeliv och stort socialt kontaktnät ändå inser att även jag är i behov av samma frälsning, allt mitt strävande och min präktighet ger mig ingen fribiljett till himmelriket. Jag måste bli född på nytt. Även jag är i behov av samma frälsning som min broder som misslyckats med allt i sitt bortslösande liv. 

Vår himmelske Far är en god Far. Stundvis kan han uppfattas som alltför sträng, alltför petig eller ha för mycket överseende med de som inte håller " den andliga standarden ". Men se, frälsningen är en gåva som inte kan förtjänas hur självgod du än må tycka att du är. Allt är av nåd, idel nåd. 

Med min svett och möda jag aldrig fyller upp din lag. Om mitt nit blev aldrig matt om jag grät båd' dag och natt. Stod min syndaskuld blott kvar; blott i dig jag frälsning har.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj