Fortsätt till huvudinnehåll

En bukett mercedes-rosor

För ett antal år sedan hände något uppe i Norrland, som verkade vara en ond spiral, men som fick ett oväntat slut. Men så är också Herrens vägar inte som våra vägar. Långt ifrån. 

På en plats i närheten av Örnsköldsvik bodde en äldre ensamstående dam. Hon ville och menade sig vara frälst. Trots det var hon väldigt negativt inställd till en pastor i grannförsamlingen, så negativ att varje gång hon såg honom gav hon en rejäl känga i form av något uppträde. Mannen var alldeles förtvivlad, vad han än sa och vad han än gjorde var fel. Så fort hon fick se honom satte hon igång och skällde. Varför hon gjorde som hon gjorde vet jag inte med bestämdhet. Kanske var det någon småsak som förvandlats från fjäder till höna.

Så hände det. Pastorn var en dag på dåvarande Statoil-macken. Inne på bensinstationen fanns vid den tiden stora vackra blombuketter bestående av rosor. Riktigt förnämliga buketter, väl passande till någon av livets stora höjdpunkter. Mercedes-rosor kallades de visst för. 

Då hörde pastorn en röst som sa: - Köp en bukett av dessa rosor och ge dem till den äldre kvinnan och säg att jag älskar henne och att du också gör det. Han kände igen Herrens röst men protesterade; - Aldrig, du vet ju hur mycket ont hon har gjort mig, något sådant kan du väl aldrig begära att jag gör. Han hörde samma röst igen som upprepade samma ordalydelse. Denne pastor hade hört Herrens röst förut och han visste att det var bäst att lyda. Motvilligt lyfte han upp den vackraste bukett han hittade, gick till kassan för att betala, satte sig i bilen med destinationen; den gamla damens gård. 

Väl framkommen såg han bilar parkerade ute på gården. Han parkerade och klev in i en fullsatt stuga. Det visade sig nämligen vara hennes jämna födelsedag ,något han inte hade en blekaste aning om. Sin vana trogen fick han en skopa ovett kastat emot honom. Så fort hon såg honom skällde hon i vanlig ordning och undrade varför han kommit dit? Pastorn berättade vad som hade hänt och sträckte fram den stora rosenbuketten mot henne och sa: - Gud älskar dig så mycket och det gör jag också. 

Då hände det som han aldrig någonsin i sin vildaste fantasi drömt om. Tanten sken upp, tog både både buketten och pastorn i sin hand, gick in i finrummet fyllt av gratulanter och sa: - Här har vi min vän, pastor x. Det gamla agget var som bortblåst.

Inte långt därefter dog tanten. Då bouppteckningen skulle göras fann man att ett nytt testamente nyligen tecknats. Och eftersom det senaste testamentet är det som räknas öppnade man det. Kvarlåtenskapen och gården skulle tillfalla den grannförsamling som nyss nämnda pastor tjänat i. Det testamentet innehöll en ansämlig summa pengar och blev grundplåten för den nya kyrkan som snart började byggas upp.

Herrens förunderliga vägar. Vi kan aldrig veta vad som händer när vi lyder Herrens röst. Även om det går emot allt vi vill och fatta kan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tag inte vilddjurets märke av bekvämlighet

 "Här gäller det för de heliga att ha ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus" (Upp.14:12) De flesta - även de som inte kan så mycket ur bibeln eller har någon gudstro att tala om - har hört talas om märket i handen och på pannan. Teorierna om vad det kunde tänkas vara är många, en del mer troliga än andra. Frågan har dock alltid varit; kommer människan att ta emot detta märke, vad och i vilken form det än kommer att gestalta sig i. Många säger ett bestämt nej på den frågan, men när det då verkligen gäller, hur kan du då vara så säker på det. Tänk om märket skulle vara något i stil med alla andra uppfinningar och "nymodigheter" vår värld upplevt blott under de senaste hundra åren. Många av oss vill leva ett bekvämt liv, kunna göra vad vi vill, åka dit vi vill, träffa dem vi vill etc. (Undertecknad utgör inget undantag) Det senaste året har vi inte kunnat göra det som vi varit vana vid och nu ser många fram emot att världen skall återgå til

Fortsätt kampen

 " Mina älskade, då jag nu med all iver har tagit mig för att skriva till er om vår gemensamma frälsning, finner jag det nödigt att i min skrivelse förmana er att kämpa för den tro som en gång för alla har blivit meddelad åt de heliga." ( Judas. 1: 3 ) Det gäller att fortsätta kampen för tron, tron på den uppståndne Jesus, hans budskap -  och att förmedla budskapet vidare till oss som lever idag. Kampen för den levande tron är under ständig attack. Världen med dess ideal vill ständigt föra församlingen längre och längre från dess kärna och ursprung, och fjärma den enkla Jesustron från folket. Religiösa traditioner - av vilket slag det än vara må - kan ändå inte ersätta det levande gudslivets innersta väsen. Mycket av vad som en gång fötts i elden, har under årens lopp mer och mer stagnerats  till fromma övningar och goda vanor, utan någon större genomslagskraft.  Det vimlar av olika läror, bibeltolkningar, teologiska utläggningar, mer eller mindre aktuella och trovärdiga. Tid