Fortsätt till huvudinnehåll

En bukett mercedes-rosor

För ett antal år sedan hände något uppe i Norrland, som verkade vara en ond spiral, men som fick ett oväntat slut. Men så är också Herrens vägar inte som våra vägar. Långt ifrån. 

På en plats i närheten av Örnsköldsvik bodde en äldre ensamstående dam. Hon ville och menade sig vara frälst. Trots det var hon väldigt negativt inställd till en pastor i grannförsamlingen, så negativ att varje gång hon såg honom gav hon en rejäl känga i form av något uppträde. Mannen var alldeles förtvivlad, vad han än sa och vad han än gjorde var fel. Så fort hon fick se honom satte hon igång och skällde. Varför hon gjorde som hon gjorde vet jag inte med bestämdhet. Kanske var det någon småsak som förvandlats från fjäder till höna.

Så hände det. Pastorn var en dag på dåvarande Statoil-macken. Inne på bensinstationen fanns vid den tiden stora vackra blombuketter bestående av rosor. Riktigt förnämliga buketter, väl passande till någon av livets stora höjdpunkter. Mercedes-rosor kallades de visst för. 

Då hörde pastorn en röst som sa: - Köp en bukett av dessa rosor och ge dem till den äldre kvinnan och säg att jag älskar henne och att du också gör det. Han kände igen Herrens röst men protesterade; - Aldrig, du vet ju hur mycket ont hon har gjort mig, något sådant kan du väl aldrig begära att jag gör. Han hörde samma röst igen som upprepade samma ordalydelse. Denne pastor hade hört Herrens röst förut och han visste att det var bäst att lyda. Motvilligt lyfte han upp den vackraste bukett han hittade, gick till kassan för att betala, satte sig i bilen med destinationen; den gamla damens gård. 

Väl framkommen såg han bilar parkerade ute på gården. Han parkerade och klev in i en fullsatt stuga. Det visade sig nämligen vara hennes jämna födelsedag ,något han inte hade en blekaste aning om. Sin vana trogen fick han en skopa ovett kastat emot honom. Så fort hon såg honom skällde hon i vanlig ordning och undrade varför han kommit dit? Pastorn berättade vad som hade hänt och sträckte fram den stora rosenbuketten mot henne och sa: - Gud älskar dig så mycket och det gör jag också. 

Då hände det som han aldrig någonsin i sin vildaste fantasi drömt om. Tanten sken upp, tog både både buketten och pastorn i sin hand, gick in i finrummet fyllt av gratulanter och sa: - Här har vi min vän, pastor x. Det gamla agget var som bortblåst.

Inte långt därefter dog tanten. Då bouppteckningen skulle göras fann man att ett nytt testamente nyligen tecknats. Och eftersom det senaste testamentet är det som räknas öppnade man det. Kvarlåtenskapen och gården skulle tillfalla den grannförsamling som nyss nämnda pastor tjänat i. Det testamentet innehöll en ansämlig summa pengar och blev grundplåten för den nya kyrkan som snart började byggas upp.

Herrens förunderliga vägar. Vi kan aldrig veta vad som händer när vi lyder Herrens röst. Även om det går emot allt vi vill och fatta kan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

En dikt

 Vill ikväll dela med mig en dikt som jag själv har skrivit, någon gång för ett antal år sedan. Den uppmanar var och en att använda den gåva som du har fått av Gud.  Uppmaning till tjänst i Guds rike Skriv, skrivare, skriv! Med pennan danad i Mästarens hand! Vass som en spjutspets vars mål Är att bringa syndare ur dödens band Skriv, skrivare skriv om Mästaren som för dig till himlens ljusa syndfria land. Musiker, spelman, spela! Med toner från himmelrik Silvertrumpeter tuta Harpa, rörklockor giva musik. Spela så syndare väckas från grav och död och lik. Musiker, spelman, spela! Spela ned Guds välsignelser med musik som sköld och svärd! Målare, konstnär måla! Med färger doppade i blod Måla Kristus så han lyser Klart som enda räddning för fallen jord Målare, konstnär, måla! Med penseln och stafli Bilden av Frälsaren god Måla Kristus-fotografi! Krigare, stridsman, strid! Lyft upp baneret, ladda vapnet Gjut mod in i krigarled. Det råder ej vapenvila, Sänk ej frälsningsfanan ned. Krigare, s

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Min nya bok De svarade JA på kallelsen finns nu att förbeställa från Midnattsropet Förlag.  https://midnattsropet.se/produkt/de-svarade-ja-pa-kallelsen/  Från bokens baksida:  Följ med på en spännande tidsresa och möt 24 gudsmän och kvinnor som tjänade Gud på olika områden och platser under arton och nittonhundratalet.  Fattigdom, lidande och förföljelse hindrade inte dem att fullfölja sin kallelse. Denna bok vill förmedla hopp till efterföljare i vår nu så oroliga tid!