Fortsätt till huvudinnehåll

En bukett mercedes-rosor

För ett antal år sedan hände något uppe i Norrland, som verkade vara en ond spiral, men som fick ett oväntat slut. Men så är också Herrens vägar inte som våra vägar. Långt ifrån. 

På en plats i närheten av Örnsköldsvik bodde en äldre ensamstående dam. Hon ville och menade sig vara frälst. Trots det var hon väldigt negativt inställd till en pastor i grannförsamlingen, så negativ att varje gång hon såg honom gav hon en rejäl känga i form av något uppträde. Mannen var alldeles förtvivlad, vad han än sa och vad han än gjorde var fel. Så fort hon fick se honom satte hon igång och skällde. Varför hon gjorde som hon gjorde vet jag inte med bestämdhet. Kanske var det någon småsak som förvandlats från fjäder till höna.

Så hände det. Pastorn var en dag på dåvarande Statoil-macken. Inne på bensinstationen fanns vid den tiden stora vackra blombuketter bestående av rosor. Riktigt förnämliga buketter, väl passande till någon av livets stora höjdpunkter. Mercedes-rosor kallades de visst för. 

Då hörde pastorn en röst som sa: - Köp en bukett av dessa rosor och ge dem till den äldre kvinnan och säg att jag älskar henne och att du också gör det. Han kände igen Herrens röst men protesterade; - Aldrig, du vet ju hur mycket ont hon har gjort mig, något sådant kan du väl aldrig begära att jag gör. Han hörde samma röst igen som upprepade samma ordalydelse. Denne pastor hade hört Herrens röst förut och han visste att det var bäst att lyda. Motvilligt lyfte han upp den vackraste bukett han hittade, gick till kassan för att betala, satte sig i bilen med destinationen; den gamla damens gård. 

Väl framkommen såg han bilar parkerade ute på gården. Han parkerade och klev in i en fullsatt stuga. Det visade sig nämligen vara hennes jämna födelsedag ,något han inte hade en blekaste aning om. Sin vana trogen fick han en skopa ovett kastat emot honom. Så fort hon såg honom skällde hon i vanlig ordning och undrade varför han kommit dit? Pastorn berättade vad som hade hänt och sträckte fram den stora rosenbuketten mot henne och sa: - Gud älskar dig så mycket och det gör jag också. 

Då hände det som han aldrig någonsin i sin vildaste fantasi drömt om. Tanten sken upp, tog både både buketten och pastorn i sin hand, gick in i finrummet fyllt av gratulanter och sa: - Här har vi min vän, pastor x. Det gamla agget var som bortblåst.

Inte långt därefter dog tanten. Då bouppteckningen skulle göras fann man att ett nytt testamente nyligen tecknats. Och eftersom det senaste testamentet är det som räknas öppnade man det. Kvarlåtenskapen och gården skulle tillfalla den grannförsamling som nyss nämnda pastor tjänat i. Det testamentet innehöll en ansämlig summa pengar och blev grundplåten för den nya kyrkan som snart började byggas upp.

Herrens förunderliga vägar. Vi kan aldrig veta vad som händer när vi lyder Herrens röst. Även om det går emot allt vi vill och fatta kan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj