Fortsätt till huvudinnehåll

Samlar du?

 "Samla er inte skatter på jorden, där mått och mal förstöra, och där tjuvar bryta sig in och stjäla, utan samla er skatter i himlen, där mått och mal inte förstöra, och där tjuvar bryta sig in och stjäla. Ty där din skatt är, där kommer ock ditt hjärta att vara." (Matt,6:19-21)


Samlar du? En högst vanlig fråga! Vissa av oss människor har någon hobby där samlandet ingår. Somliga samlar glas i en viss färg, andra ovanliga stenar och den tredje har ett gediget frimärksalbum i sin ägo. Förutom då de vilka samlar på pengar, både gamla och nya. Jesus talar i sin bergspredikan om att inte samla skatter på jorden. 

Vad tänker du på när du hör ordet skattsamlare? En äventyrare i någon film som långt inne i grottans mörker är den ovärderliga, gömda kungaskatten på spåren, finansmannen med dubbelt kodat lås in till sitt kassaskåp eller tjuven som febrilt söker efter ett utrymme som ingen misstänker kan innehålla något av värde? Fullt så dramatiskt är det inte för de flesta av oss. Likväl äger vi ofta sådant som vi inte vill släppa ifrån oss. Saker och ting som är värdefulla, inte endast ekonomiskt utan också det som väcker många minnen till liv, arvegods, föremål från barndomen eller så det där fyndet som jag en gång gjorde på loppis. Det räcker med att se på något avsnitt ur Antikrundan så upptäcker vi vilka fördolda rikedomar det finns gömda hos vanligt folk.

Samla er inga skatter på jorden utan endast i himlen uppmanar oss Jesus. Ty var er skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. Vad är det som är viktigt för dig? Status, prylar, pengar? Sådant som skänker en kortvarig glädje i ditt många gånger tomma meningslösa liv? Något att visa upp släkt och vänner som en bekräftelse på att du har lyckats i livet? 

När Jesus talar om att samla skatter i himlen då tänker han förmodligen på frälsta människor som funnit pärlan. På dem som köpt en hel åker för att gräva upp skatten som ligger förborgad och dold. (Matt.13:44) Jordens konungar föra dit in vad härligt de hava,( Upp.21:24). I himlen finns varken tjuvar, rånare eller avundsjuka. Där råder en ljuvlig harmoni. 

Vad samlar du? Är det yttre eller inre ting? Själar för Kristus, stämmer det ditt hjärta till glädje och är det prioriterat hos dig? Får Jesus vara det allra dyrbaraste i ditt liv, en verklighet och inte endast en vackert religiös fras?  Ju mindre du äger, desto mindre bekymmer har du med vad du skall göra av ditt jordiska gull! Gynnar kvarlåtenskapet i dödsboet de redan över öronen förmögna eller kan det istället bli till välsignelse för Guds verk? 

De fattiga har ni alltid ibland er, säger Jesus, och den rike råkar lätt in i frestelser över att förlora det han har. I vår västerländska slit - och släng kultur shoppas det ideligen och vi har alla stått och sett in i överfyllda belamrade garage som inte ger någon plats för bilen. Du får ha ditt garage fullt med det du tror att du behöver, äga veteranbilar som du är så rädd om att du inte vågar ta ut dem på landsvägen eller ha vardagsrummets väggar fyllda av äkta Zorn, Liljefors och Larsson-tavlor, den dag du avlider eller den dag Jesus återvänder blir de ändå kvar. Det enda du får ta med dig är frälsta människor.

Lev och njut så länge du kan, kväv inte livet, men var redo. Alla dagar. Säg som scouten; - Är du redo; - alltid redo!

Vi samlar ej skatter under vandringen här Av det som i världen man ser. Ty allt får du lämna, inget kan tagas med Till himlen utav jordisk rikedom.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj