Fortsätt till huvudinnehåll

Samlar du?

 "Samla er inte skatter på jorden, där mått och mal förstöra, och där tjuvar bryta sig in och stjäla, utan samla er skatter i himlen, där mått och mal inte förstöra, och där tjuvar bryta sig in och stjäla. Ty där din skatt är, där kommer ock ditt hjärta att vara." (Matt,6:19-21)


Samlar du? En högst vanlig fråga! Vissa av oss människor har någon hobby där samlandet ingår. Somliga samlar glas i en viss färg, andra ovanliga stenar och den tredje har ett gediget frimärksalbum i sin ägo. Förutom då de vilka samlar på pengar, både gamla och nya. Jesus talar i sin bergspredikan om att inte samla skatter på jorden. 

Vad tänker du på när du hör ordet skattsamlare? En äventyrare i någon film som långt inne i grottans mörker är den ovärderliga, gömda kungaskatten på spåren, finansmannen med dubbelt kodat lås in till sitt kassaskåp eller tjuven som febrilt söker efter ett utrymme som ingen misstänker kan innehålla något av värde? Fullt så dramatiskt är det inte för de flesta av oss. Likväl äger vi ofta sådant som vi inte vill släppa ifrån oss. Saker och ting som är värdefulla, inte endast ekonomiskt utan också det som väcker många minnen till liv, arvegods, föremål från barndomen eller så det där fyndet som jag en gång gjorde på loppis. Det räcker med att se på något avsnitt ur Antikrundan så upptäcker vi vilka fördolda rikedomar det finns gömda hos vanligt folk.

Samla er inga skatter på jorden utan endast i himlen uppmanar oss Jesus. Ty var er skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. Vad är det som är viktigt för dig? Status, prylar, pengar? Sådant som skänker en kortvarig glädje i ditt många gånger tomma meningslösa liv? Något att visa upp släkt och vänner som en bekräftelse på att du har lyckats i livet? 

När Jesus talar om att samla skatter i himlen då tänker han förmodligen på frälsta människor som funnit pärlan. På dem som köpt en hel åker för att gräva upp skatten som ligger förborgad och dold. (Matt.13:44) Jordens konungar föra dit in vad härligt de hava,( Upp.21:24). I himlen finns varken tjuvar, rånare eller avundsjuka. Där råder en ljuvlig harmoni. 

Vad samlar du? Är det yttre eller inre ting? Själar för Kristus, stämmer det ditt hjärta till glädje och är det prioriterat hos dig? Får Jesus vara det allra dyrbaraste i ditt liv, en verklighet och inte endast en vackert religiös fras?  Ju mindre du äger, desto mindre bekymmer har du med vad du skall göra av ditt jordiska gull! Gynnar kvarlåtenskapet i dödsboet de redan över öronen förmögna eller kan det istället bli till välsignelse för Guds verk? 

De fattiga har ni alltid ibland er, säger Jesus, och den rike råkar lätt in i frestelser över att förlora det han har. I vår västerländska slit - och släng kultur shoppas det ideligen och vi har alla stått och sett in i överfyllda belamrade garage som inte ger någon plats för bilen. Du får ha ditt garage fullt med det du tror att du behöver, äga veteranbilar som du är så rädd om att du inte vågar ta ut dem på landsvägen eller ha vardagsrummets väggar fyllda av äkta Zorn, Liljefors och Larsson-tavlor, den dag du avlider eller den dag Jesus återvänder blir de ändå kvar. Det enda du får ta med dig är frälsta människor.

Lev och njut så länge du kan, kväv inte livet, men var redo. Alla dagar. Säg som scouten; - Är du redo; - alltid redo!

Vi samlar ej skatter under vandringen här Av det som i världen man ser. Ty allt får du lämna, inget kan tagas med Till himlen utav jordisk rikedom.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Vad är synd?

"Var och en gick sin egen väg" (Jes.53:6) Vad är synd? Skulle du vandra runt och fråga några hundratal människor denna många gånger känsliga fråga; vad är synd, så skulle du med största sannolikhet få en mängd olika svar. En del av svaren skulle säkerligen handla om avvikande sexualitet, otrohet i olika former eller ett rufflande med pengar. Andra skulle kanske lyfta fram vissa yttre beteenden, handlandemönster, stolthet och kaxighet, ett våldsamt uppförande eller ovilja att förlåta, ja, listan kan göras lång. Vad är då synd? Synd är uppror mot Gud. Så var då det sagt. Människan vill vandra sin egen väg utan att behöva underordna sig ett osynligt gudomligt väsen. "Jag gör som jag vill", "kom inte och påstå sådant vi inte kan fastslå med vår vetenskap, jag kan, jag vet, jag avgör". Ständigt detta jag,  jag, jag, jag, jag. Jag kan, jag vet, jag är så duktig. Jag är i centrum hela tiden och i vissa fall snurrar hela världsalltet kring mig, min person, mitt ar

Jesus är Herre

Låt oss i dessa orostider hålla fast vid och låta fokuset vara på att Jesus är Herre. Han är Herre över det osynliga corona virus och han är Herre över krigets makter som bullrar borta i öst. En dag skall komma då alla tungor skall bekänna, vare sig de är i himlen, på jorden eller under jorden att Jesus  Kristus är Herre! Ära Halleluja! Detta är något att se fram emot med glädje!