Fortsätt till huvudinnehåll

Olja i lampan eller sladd till mobilen?

"Ge oss av er olja, våra lampor slocknar" (Matt.25:8)

I början av det 25:te kapitlet hos evangelisten Matteus finner vi liknelsen om de tio jungrurna. En text som var vanlig förr på ett klassiskt väckelsemöte. Som handlar om fem förståndiga och fem oförståndiga unga kvinnor. Alla väntar de på brudgummen och på att han skall uppenbara sig, men han dröjer. Och de somnar. Mitt i allt ljuder anskriet; se brudgummen kommer! Av någon anledning är de då tvungna att ha olja i sina lampor. Hälften har tagit med sig reservolja och hälften har glömt att göra det. De som saknar olja får knalla iväg till affären. Medan de är borta kommer Brudgummen. Och de som saknade olja blev inte insläppta på bröllopsfesten. 
Skall vi göra en modern variant av denna berättelse och överflytta den till vår kultur och vår tid, så kunde det heta: - Tio tjejer var på väg till en bröllopsfest. De hade stämt möte på vägen där bussen med de andra bröllopsgästerna skulle möta upp dem. Men bussen dröjde. Fem av dem hade tagit med sig laddningssladd, medan fem hade glömt kvar den hemma. Tjejerna scrollade på sina mobiler, lyssnade på musik och yotubeklipp. Tills de somnade och mobilerna laddades ur. Plötsligt får någon av dem ett sms, strax innan hennes mobil dör, att snart är bussen framme. Bröllopsinbjudan ligger i telefon och skall visas vid ombordstigning. De som saknar laddningssladd går in på Elgiganten för att köpa sladd. När de kommer ut har bussen redan dragit iväg. De lyckas ta sig till bröllopsfesten men värden vill inte släppa in dem. " Jag känner er inte" säger han utan att erbjuda dem möjlighet att ladda på mobilerna. 

Måhända haltar bilden något. Att ha olja I lampan handlar om att vara fylld med den helige Ande. I väntan på Konungens ankomst. Idag lever många i och runt sin telefon. Ett liv utan den skulle bli i det närmaste otänkbart, I alla fall väldigt annorlunda. Och laddningssladden blir då en nödvändig nyckel. Den som stått med en urladdad mobil i en situation då han/ hon verkligen skulle ha behövt den inser hur viktig den lätt har blivit. Tänk om Brudgummen kommer idag eller ikväll! Hälsar du honom då med jubel "Välkommen?"

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Jesus är Herre

Låt oss i dessa orostider hålla fast vid och låta fokuset vara på att Jesus är Herre. Han är Herre över det osynliga corona virus och han är Herre över krigets makter som bullrar borta i öst. En dag skall komma då alla tungor skall bekänna, vare sig de är i himlen, på jorden eller under jorden att Jesus  Kristus är Herre! Ära Halleluja! Detta är något att se fram emot med glädje!

Vad är synd?

"Var och en gick sin egen väg" (Jes.53:6) Vad är synd? Skulle du vandra runt och fråga några hundratal människor denna många gånger känsliga fråga; vad är synd, så skulle du med största sannolikhet få en mängd olika svar. En del av svaren skulle säkerligen handla om avvikande sexualitet, otrohet i olika former eller ett rufflande med pengar. Andra skulle kanske lyfta fram vissa yttre beteenden, handlandemönster, stolthet och kaxighet, ett våldsamt uppförande eller ovilja att förlåta, ja, listan kan göras lång. Vad är då synd? Synd är uppror mot Gud. Så var då det sagt. Människan vill vandra sin egen väg utan att behöva underordna sig ett osynligt gudomligt väsen. "Jag gör som jag vill", "kom inte och påstå sådant vi inte kan fastslå med vår vetenskap, jag kan, jag vet, jag avgör". Ständigt detta jag,  jag, jag, jag, jag. Jag kan, jag vet, jag är så duktig. Jag är i centrum hela tiden och i vissa fall snurrar hela världsalltet kring mig, min person, mitt ar