Fortsätt till huvudinnehåll

Mönsterbilden, endast en utopi?

" Och se till , att du gör detta efter de mönsterbilder, som blivit dig visade på berget." (2Mos.25:40)

Vi talar ibland om mönsterbilden, idealet, hur allt borde vara och hur långt vi ännu befinner oss från det perfekta. Inte minst församlingen skönmålas i gnistrande färger och i backspegelns ljus minns vi mest hur härligt det var då elden brann. Nederlagen påminner mest om något vi kanske helst av allt vill glömma.

Mönsterbilden finner vi förvisso i skriften, men vi får inte glömma att församlingen befolkas av människor som mer eller mindre helhjärtat vill satsa för Guds rike. Kantiga, skrytsamma eller försagda nutida lärjungar som kommit olika långt i sin vandring på trons och lydnadens väg. 

Men Guds församling är också en skaparverkstad, där kärlen smids och omgjuts för att kunna bli användbara kärl. Människor som är långt ifrån färdiga, utan är i ständig förändring. Och då förvandlingen misslyckas,  då börjar han, vår himmelske Far om igen. 

Handen på hjärtat, tror du verkligen du skulle vara nöjd och harmonisk i en fullkomlig gemenskap eller känner du dig mer hemma i en skaparverkstad tillsammans med andra ofullkomliga grenar i vinträdet Kristus? 

Vi stirrar så lätt oss blinda på våra fel och brister och ser inte det guld som trots allt finns rätt framför oss. Tänk om våra ögon kunde öppnas och vi finge se de välsignelser som redan beretts oss? Frälsta, benådade syskon som vill lära känna vår Herre, Jesus Kristus mer och mer. Låt oss tacka för det goda som trots allt finns runt omkring oss och ej se oss blinda på det som kunde eller borde vara bättre. Och skulle du mot all förmodan hitta den fullkomliga församlingen,  så skaffa dig inte medlemskap i den. Varför? Jo, går du med i den, se ,då är den inte fullkomlig längre. 

Trasiga redskap tar han i sin hand och arbetar med i sitt åkerland
Den som i världen ingenting är utväljer Gud i sin legohär. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Nuet och ålderdomen

 " Så tänk då på din Skapare i din ungdomstid, förrän de onda dagarna komma och de år nalkas om vilka du skall säga: "Jag finner icke behag i dem'. " ( Predikaren 12: 1 ) Jag har en vän som idag fyller 65 år. Fyller pensionär som det så vackert heter. 65 år är ingen hög ålder, idag, många är då fortfarande vid god vigör. Ett liv varar 70 - 80 år, heter det visst också ( Ps. 90: 10 ), fast många lever längre än så och att bli 100 år är inte ovanligt längre. I takt med att den västerländska levnadsstandarden stigit, har välfärden ökat! Hur framtiden blir, det vet vi inte. Den bild, som Predikaren målar upp då den beskriver ålderdomen är allt annat än ljus och föga uppbygglig för den moderna nutidsmänniskans tankevärld. Det heter nämligen följande i de återstående verserna i det 12:te kapitlet: " ja, förrän solen bliver förmörkad, och dagsljuset och månen och stjärnorna; före den ålder då molnen komma igen efter regnet, den tid då väktarna i huset darra, och de sta