Fortsätt till huvudinnehåll

Människan är inte odödlig

"Du död, var är din seger, du död, var är din udd?" (1Kor.15:55)

Igår kväll skedde en trafikolycka nere i Skåne, och än en gång besannades människans dödlighet. Trots två säkerhetsvakter och ett trafiksäkert fordon kunde inte dödsolyckan avvärjas. Konstnärsrebellen Lars Wilks liv fick ett abrupt slut. 
Om vi för en vecka sedan skulle ha gjort en gallupundersökning och frågat allmogen hur de tror att Lars Wilks död skulle ha gått till, torde svaren kanhända blivit; i ett attentat arrangerat av religiösa extremister, han blev mördad eller möjligen att han led av någon sjukdom, corona eller dylikt. En trafikolycka med säkerhetsvakter i en krocksäker bil skulle knappast varit något standardsvar. I skrivandets ögonblick känner vi inte till de verkliga orsaker som ligger bakom och undviker på det bestämdaste all konspirationsteori. 
Hur säkert vi än tror att vi sitter på denna planet kan döden överraska oss. Förr var döden nästan ett "vanligt inslag" i hemmet, något som inträffade med jämna mellanrum. En objuden "gäst" Idag tror många att de är fullkomligt odödliga. Vi har blivit så förnuftiga, vi sköter vår kroppsliga hälsa väl, gör regelbundna läkarbesök och ägnar inte en sekund åt att det knappt ens är möjligt att jag skulle dö. Någon gång i framtiden kanske, men dit är det väldigt långt. 
Så lamslår ett osynligt virus en hel värld och döden blir plötsligt närvarande mitt ibland oss. När samhället på nytt öppnar upp, hur går våra tankar då? Blir vi "odödliga" igen? 
Vi tror så ofta vi kan förutspå världen och våra egna liv. Trodde Lars Wilks att det var livets sista åktur för hans del, då han stängde bildörren och chaufför satte bilen i rörelse? Knappast. Förmodligen kände han sig rätt trygg bland sina livvakter. De hade ju gjort så många bilresor förut.
Samtidigt får vi vara försiktiga med att utdöma någon form av straff i egenskap av en trafikolycka därför att han profanerat det heliga. Vi kristna slår inte vakt om det som är heligt så som vissa muslimer gör. Vi knyter ihop näven i byxfickan, biter ihop och vandrar vidare. En tyst protest. 
Som jag sagt förut, men det tål att upprepas; vi har nuet, morgondagen ligger hos Herren. Idag kan vi få frid, glädje och gemenskap med Jesus Kristus. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Nuet och ålderdomen

 " Så tänk då på din Skapare i din ungdomstid, förrän de onda dagarna komma och de år nalkas om vilka du skall säga: "Jag finner icke behag i dem'. " ( Predikaren 12: 1 ) Jag har en vän som idag fyller 65 år. Fyller pensionär som det så vackert heter. 65 år är ingen hög ålder, idag, många är då fortfarande vid god vigör. Ett liv varar 70 - 80 år, heter det visst också ( Ps. 90: 10 ), fast många lever längre än så och att bli 100 år är inte ovanligt längre. I takt med att den västerländska levnadsstandarden stigit, har välfärden ökat! Hur framtiden blir, det vet vi inte. Den bild, som Predikaren målar upp då den beskriver ålderdomen är allt annat än ljus och föga uppbygglig för den moderna nutidsmänniskans tankevärld. Det heter nämligen följande i de återstående verserna i det 12:te kapitlet: " ja, förrän solen bliver förmörkad, och dagsljuset och månen och stjärnorna; före den ålder då molnen komma igen efter regnet, den tid då väktarna i huset darra, och de sta