Fortsätt till huvudinnehåll

Byorignalet Hjalmar

Det är idag 25 år sedan byoriginalet Hjalmar Nybäck slutade sina dagar 81 år gammal. Jag tänkte berätta något om ungkarlen som ofta hördes, långt innan han syntes, han var inte särskilt stor till växten. I min ungdom hade jag en del kontakt med honom. Han bodde i sin enkla vitmålade stuga utanför Borgå och hade små fordringar på livet. En representant för en människotyp som knappast finns längre.

Hjalmar växte upp under fattiga förhållanden och detta kom att prägla honom hela livet. Det enkla jobbet som vedhuggare gav knappast någon större lön. Han trivdes på ungdomsläger och deltog även fast han för länge sedan passerat den ålder de övriga deltagarna var i. Sångarglädjen och entusiasmen överträffade ibland de andra då både ljudstyrkan och hastigheten inte följde med musiktempot. Hjalmar sjöng på sitt vis.
Även i psalmsången under högmässan. Han vågade vara sig själv. Släktingar däremot var det glest med, några kusiner fanns ,i övrigt hade hans syskon avlidit. 
Fast det gått 25 år minns jag honom  som om det vore igår.  De senare åren var han inte vid så god vigör längre. Ett inbrott där han även blev misshandlad fråntog honom giesten. Ålderdomen inträdde istället. 
Jag är glad över att ha fått träffat en särling från en svunnen tid. Glad för de enkla stunder vi fick tillsammans. I byarna runtomkring där du bodde visste de flesta vem du var. Då och då skrev du dina små insändare i lokaltidningen,  av skiftande värde. Dina grannar var säkert på många sätt ditt stöd i livet. Det är väl knappast någon som vet vem du var utav läsarna här, men kanske ändå någon vill höra något om en man som betraktades med reservation,  skepsis  eller åtlöje. Jag minns din begravning, vilken sång under minnestunden, men också din jordfästning. Det är enda gången jag känt stark ladugårdslukt i sådana sammanhang. Din kamrat Börje kom i en rock som använts i ladugården. Även han ett byoriginal. Några tankar från förr
Frid över ditt minne. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

En dikt

 Vill ikväll dela med mig en dikt som jag själv har skrivit, någon gång för ett antal år sedan. Den uppmanar var och en att använda den gåva som du har fått av Gud.  Uppmaning till tjänst i Guds rike Skriv, skrivare, skriv! Med pennan danad i Mästarens hand! Vass som en spjutspets vars mål Är att bringa syndare ur dödens band Skriv, skrivare skriv om Mästaren som för dig till himlens ljusa syndfria land. Musiker, spelman, spela! Med toner från himmelrik Silvertrumpeter tuta Harpa, rörklockor giva musik. Spela så syndare väckas från grav och död och lik. Musiker, spelman, spela! Spela ned Guds välsignelser med musik som sköld och svärd! Målare, konstnär måla! Med färger doppade i blod Måla Kristus så han lyser Klart som enda räddning för fallen jord Målare, konstnär, måla! Med penseln och stafli Bilden av Frälsaren god Måla Kristus-fotografi! Krigare, stridsman, strid! Lyft upp baneret, ladda vapnet Gjut mod in i krigarled. Det råder ej vapenvila, Sänk ej frälsningsfanan ned. Krigare, s

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Min nya bok De svarade JA på kallelsen finns nu att förbeställa från Midnattsropet Förlag.  https://midnattsropet.se/produkt/de-svarade-ja-pa-kallelsen/  Från bokens baksida:  Följ med på en spännande tidsresa och möt 24 gudsmän och kvinnor som tjänade Gud på olika områden och platser under arton och nittonhundratalet.  Fattigdom, lidande och förföljelse hindrade inte dem att fullfölja sin kallelse. Denna bok vill förmedla hopp till efterföljare i vår nu så oroliga tid!