Fortsätt till huvudinnehåll

Paulus, en arbetare i vingården

" Och se, bunden i Anden begiver jag mig nu till Jerusalem, utan att veta vad där skall hända mig; allenast det vet jag, att den helige Ande i den ena staden efter den andra betyget för mig och säger att bojor och bedrövelser vänta mig. Dock anser jag mitt liv inte vara av något värde för mig själv, om blott jag får väl fullborda mitt lopp och vad som hör till det ämbete jag har mottagit av Herren Jesus: att vittna om  Guds nåds evangelium . Och se, jag vet nu att ni inte mer skall få se mitt ansikte, ni alla bland vilka jag har gått omkring och predikat om riket. Därför betygar jag för er nu i dag att jag inte bär skuld för någons blod. Ty jag har inte undandragit mig att förkunna för er  allt Guds rådslut" (Apg.20:22-27)

Aposteln Paulus levde ett mycket händelserikt liv. Inte många av oss som lever idag skulle ha hängt med honom i hans tempo. Ibland talar vi som om det nya livet med Kristus skulle vara något skönt och behagligt, ett sorgfritt semesterparadis där det mesta av livet närapå tillbringas i hängmattan. Så hade förvisso inte det Paulus. Från arlamorgonstund till sena kvällen bestod verket av idogt arbete. Något guld eller gröna skogar utlovades aldrig heller. Endast bojor och kval väntade honom.
Så fjärran från all framgångsteologi och lyckokristendom. Med ideal som är långt ifrån dem som Jesus talade om. Visst har Gud råd till att välsigna och visst ger han oss det som är gott. Men att kristendomen skulle vara ett liv som en dans på rosor utan några besvärligheter, krångel  eller umbäranden  tror jag i alla fall de flesta begriper. Vårt dagliga bröd, giv oss idag heter det också i Herrens bön. 
Som sagt, Gud har ej lovat oss att slippa elände, besvär och prövningar, däremot har han lovat att vara med oss. Under lidandet, i ensamheten,  vid sjukbädden, då du minst av allt förtjänar det och då hemlandsklockan slår. Sök honom medan han låter sig finnas,  åkalla honom då han är nära. Och den Gud som frälste Paulus,  som frälste Pethrus, som frälste Johannes, han kan också frälsa var och en som tror. Tack att du frälste mig!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj