Fortsätt till huvudinnehåll

Uppbyggd av Guds Ord eller nedstämd av världens negativa information

"Uppbyggen er på er allra heligaste tro" (Judas1:20)

Vad läser du? Vad lyssnar du till? Vad fyller du ditt liv med? Några högst vanliga frågor som berör oss allihopa. Vi behöver inte mer än skumma igenom nyhetsrubrikerna i de flesta dagstidningar för att se vad som dominerar. Krig, elände, ständigt flera mord och skjutningar, kriminalitetens framfart, klimathotet, nya vågar av virus på väg igen eller fortsatt osämja i regeringen. 

Vi behöver informera oss om vad som händer runt om i världen, men halten av uppbyggelse är nästan alltid ofantligt låg. Vi matas natt och dag av en mängd ytterst negativa nyheter, så negativa att vi knappt klarar av att förstå ondskan i alla dess skiftande skepnader. Hur länge skall vi orka? Vi blir tvungna att gardera oss på ett eller annat sätt för att helt enkelt kunna härda ut i den många gånger meningslösa tillvaron. Det är då lätt att fly iväg på musikens vingar, i spelandets värld eller försöka bedöva oron med starka drycker, för att dagen efter må än sämre. På något sätt måste vi skapa distans till allt det mörker som råder och den hopplöshet som lätt griper tag i oss. 

Ingen av oss behöver vara någon större profet för att förstå att vi går mot tidsålderns slut. Detta kaos överallt. Och med den tillgång vi har till växlande information, gör oss inte starkare eller tryggare, snarare tvärtom. Fast detta vet vi redan. Intet nytt under solen.

Med handen på hjärtat frågar jag dig istället uppriktigt; hur förhåller du dig till din bibelläsning? Fungerar den regelbundet eller blir det lite si som så med ditt studium? Några kylskåpsdörr-verser med jämna mellanrum eller aftonbön innan du lägger dig till ro? Husandakt eller står bibeln prydligt i bokhyllan år efter år för att möjligen tas fram vid något alldeles särskilt tillfälle? Skänker dig bibeln uppbyggelse, tröst och vägledning? Det är inte alltid vi förstår vad vi läser men ger vi då upp? Läser vi god andlig litteratur av smorda författare eller lockar Tv:ns utbud mer? 

Visst finns det dokumentärer och samhällsprogram som kan vara av värde att se på, men det mesta av TV-tablåns utbud mår vi bättre av att ignorera. Har du tid att kolla på TV eller motsvarande, så har du tid att läsa ur skriften, bedja eller läsa uppbyggelseböcker, eller hur? Eftersom jag behöver det så tror jag även att du har ett behov av att vistas tillsammans med vår dyre Frälsare. 

Vi talar inte längre så ofta om helgelse eller uppbyggelsemöten. Ändå är behovet idag av helgelse och uppbyggelse uppenbart. Att komma närmare den helige Guden. Tag en stund varje dag för bön, bibelläsning och andaktsliv, så är jag viss om att du kommer att uppleva mer av seger och kraft i vardagen. Kampen ökar förmodligen, men det är trots allt övervinnarna som bär hem segern. Guds Ord är en lykta på färden genom livet. Fast du läst samma bibelvers åtskilliga gånger så händer det. Plötsligt förstår du vad du läser. En slogan lyder; du blir vad du äter. Detta gäller också på det andliga området. Uppbyggd eller nedbruten, tja, till en viss del kan vi faktiskt välja själva. Vilken näring tillför vi vår ande, själ och kropp, redan här i tiden? Gud välsigne dig till att läsa hans heliga, oförändrade, livgivande, uppbyggliga och verksamma ord. Till din uppbyggelse och vägledning!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo