Fortsätt till huvudinnehåll

Sälla dag

 Det saliga hoppet har varit ett ämne för många av de sånger som framfötts i folkväckelsen och läsaren som ofta blev hånad och trakasserad för sin tro fann tröst i att snart är prövotiden förbi. När pingstväckelsen blåste fram, liksom också senare väckelser återaktualliserades denna sanning på nytt. Folkskolläraren och predikanten Nils Frykman i Värmland skrev hundratals väckelsesånger om vandringen tillsammans med Gud och en del av dem handlade om vårt saliga hopp.  

Frykman var folklig i sin skrivargärning och många av hans härliga sånger sjungs än. Följande sång är inte bland de allra kändaste av honom, men dess tidlösa budskap får vi förvalta. 

1 Sälla dag då prövotiden är förliden och en ängel uti himlaklockan slår för att ringa in den ljuva sabbatsfriden som ännu för Jesu vänner återstår.

Kör: Sälla dag, sälla dag, då vi höra himlaklockans klara ljud, sälla dag, sälla dag då vi alla samlas hemma hos vår Gud.

2 Sälla dag, då öknens glöd mig mer ej bränner då ej synd och brist skall trycka sinnet ner. I det salighet och fröjd mitt hjärta känner. Ingen sorg och ingen suckan varder mer. 

3 Sälla dag då Herren skall för mig upplåta sina boningar att jag därin må gå, för att finna svar på varje dunkel gåta och fattar helt vad här jag grubblat på. 

4 Sälla dag då i den silvervita dräkten och bekrönt med härlighetens gyllne krans. Jag står bärgad bland den återlösta släkten strålande som solen i sin middagsglans.

5 Sälla dag då jag hör himlens harpor klinga och får stämma in i jubelsången där för att lov och pris för evigt Honom bringa som för mina synder led och blödde här.

Kommentarer

  1. Vi har flera fina sånger av Nils Frykman i Särlaregn.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj