Fortsätt till huvudinnehåll

Tag inte vilddjurets märke av bekvämlighet

 "Här gäller det för de heliga att ha ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus" (Upp.14:12)

De flesta - även de som inte kan så mycket ur bibeln eller har någon gudstro att tala om - har hört talas om märket i handen och på pannan. Teorierna om vad det kunde tänkas vara är många, en del mer troliga än andra. Frågan har dock alltid varit; kommer människan att ta emot detta märke, vad och i vilken form det än kommer att gestalta sig i. Många säger ett bestämt nej på den frågan, men när det då verkligen gäller, hur kan du då vara så säker på det. Tänk om märket skulle vara något i stil med alla andra uppfinningar och "nymodigheter" vår värld upplevt blott under de senaste hundra åren.

Många av oss vill leva ett bekvämt liv, kunna göra vad vi vill, åka dit vi vill, träffa dem vi vill etc. (Undertecknad utgör inget undantag) Det senaste året har vi inte kunnat göra det som vi varit vana vid och nu ser många fram emot att världen skall återgå till det "normala", vad nu det innebär. Räddningen tror man sig finna i ett vaccin. OBS, jag propagerar varken för eller emot vaccinet, det får var och en bestämma själva om man vaccinerar sig eller inte. Min önskan är istället att få måla fram Jesus som räddningen inte enbart under "kriser" i livet utan att han är en räddningsplanka mellan den nu "synliga" världen och den tillkommande "osynliga världen"

Vad jag är rädd för är att många kommer att ta märket av vana och bekvämlighetsskäl. Min vardag blir enklare, jag kanske sparar några kronor och den och den person som man ser upp till har ju redan tagit märket. Vad jag vill varna för är bekvämlighetssyndromet vid ett eventuellt misstänkt Uppenbarelseboks- märke. Även om din vardag underlättas ökar övervakningen än mer. Detta är inget nytt, det vet du redan. Låt oss se på några förändringar som ägt rum under de senaste två hundra åren. 

1821 var fattigdom, svält och misär rådande hos majoriteten av befolkningen. Det u-land Sverige var då vill ingen av oss tillbaka till. I takt med att nya hållbara uppfinningar gjordes blev livet mycket bekvämare för var och en. Så fort man skulle förflytta sig längre sträckor var det tidsödande, besvärligt och ovisst. På sina håll kunde man åka båt annars var det apostlahästarna som gällde, såvida man inte var överklass eller kungligt sändebud, då var hästskjutsen och senare diligensen ett alternativ. Men så byggde rallarna järnvägen och nu kunde man åka på ett helt annat sätt än förr. Det sparades tid och krafter. Vägarna byggdes ut och hästskjutsarna blev fler och fler tills bilen mer och mer förvandlade vägnätet och hastigheten ökade. 

Inom jordbruket blev hästen ersatt med traktorn, såningsmaskiner och skördetröskor reducerade arbetslaget och gjorde handkraft till maskinkraft. Mjölkningen blev maskinell och det blev allt svårare för de små gårdarna att klara sig i kampen mor den nya tidens framfart. Tack och lov försvann statarna och backstugusittarna men i stället utbreddes arbetslöshet.

Den bristfälliga hygienen blev bättre, läkarvetenskapen gjorde stora framsteg inte minst med röntgen och penicillin, kylskåp och frys ersatte jordkällare och isskåp. Telefonen gjorde det möjligt att kommunicera på ett annat sätt och under de sista decennierna har vi sett det digitala samhället mer och mer växa fram allt från radio, tv och telegraf till datorer, mobiler, appar, internet och bankkort. 

Finns det någon som menar att inte vardagen blivit mycket enklare, mindre tung och arbetsam eller gett nya perspektiv på världen utanför hemsocknen? Knappast. Samtidigt blir vi mer och mer bekväma, det är bekvämt att inte behöva använda kontanter längre, vi swishar varandra, träffas på skype eller laddar läsplattan för att surfa runt i kunskapens korridorer. Vi behöver inte röra oss från den sköna mysfåtöljen utan sköter det ekonomiska, det sociala och det allmänbildande utifrån samma plats. Många andra jobbar genom datorn och behöver inte lämna hemmet för att ta sig till sin arbetsplats, praktiskt eller hur? Om någon som levde för 200 år sedan sett detta skulle han antagligen fått dåndimpen. 

Att köpa och sälja, det har människan gjort sedan urminnes tider, genom tjänster och gentjänster, utbyte av varor eller med hjälp av pengar. Tull och beskattning har skött om att staten fått sin beskärda del. Däremot har inte allt varit lika internationellt som idag, då hela världen "krympt" genom Internet och blivit som en enda stor stad där avstånd saknar betydelse. Möjligheten att kontrollera befolkningen har nu underlättats genom dataregister och en mängd digitala resurser. Storebror ser dig är inte längre något avlägset framtidsscenario, det är snarare en hotfull verklighet. Visst kunde det vara bekvämt med ett "märke" som sköter allt åt oss, vi behöver inte tänka på betalningsmedel, biljetter eller ID-handling, men tar vi allt ett steg längre, vad kommer det att landa någonstans? Vågar vi ens tänka tanken fullt ut?

Vad framtiden anbelangar, låt oss inte gå händelserna i förväg. Vi tror att en ond makt kommer att styra världen och vi tror att Jesus skall komma tillbaka. Hur långt det är kvar till märkets införande vet vi inte, kanske överraskar det oss på samma sätt som coronan gjorde, tog hela världen på sängen. Om vi är kvar härnere då vet vi inte med säkerhet, mycket talar för att uppryckandet då har ägt rum, däremot tror vi att den tid då märket blivit tillkännagjort och börjat introduceras hos befolkningen blir allt annat än bekväm för den som vill vara en Jesu Kristi lärjunge, det kommer att kosta dig livet om du bekänner Jesus, därför tror jag att vårt saliga hopp består i att vi evakueras hem och inte i att bli halshuggen. Du som läser, säg inte vill du väl ta märket av bekvämlighetsskäl? Vad Herren har i beredskap för de som lever då vet vi inte, hur det praktiska livet kommer att lösa sig, ingen aning men Gud har alltid fört sitt folk framåt. Dessvärre verkar det som att den sista vedermödan under Antikrists styre blir den värsta i hela mänsklighetens historia. Och att det blir mer eller mindre omöjligt att bli frälst då.

Nej, det bästa är att ha sin sak klar med himmelens och jordens skapare, han som styr allt med rättfärdighetens segerspira trots att hela världen fortfarande är i den ondes våld. Nej, vi väntar inte på märket och dess banerförare, vi väntar på att Guds Son skall uppenbaras från himlen och föra oss till det land som inget öga sett, inget öra hört, inget hjärta kunnat tänka, vad Gud berett åt dem som älska honom. (1Kor2:9). Detta är ingen skrämselpropaganda för att rubba våra snäva cirklar utan ett erbjudande om evigt liv tillsammans med Jesus Kristus, och det är inga dåliga nyheter det, minsann! All ära åt Gud för den frälsningsplan han redan i urtiden beredde oss som leva nådens år 2021!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Min nya bok De svarade JA på kallelsen finns nu att förbeställa från Midnattsropet Förlag.  https://midnattsropet.se/produkt/de-svarade-ja-pa-kallelsen/  Från bokens baksida:  Följ med på en spännande tidsresa och möt 24 gudsmän och kvinnor som tjänade Gud på olika områden och platser under arton och nittonhundratalet.  Fattigdom, lidande och förföljelse hindrade inte dem att fullfölja sin kallelse. Denna bok vill förmedla hopp till efterföljare i vår nu så oroliga tid!

En dikt

 Vill ikväll dela med mig en dikt som jag själv har skrivit, någon gång för ett antal år sedan. Den uppmanar var och en att använda den gåva som du har fått av Gud.  Uppmaning till tjänst i Guds rike Skriv, skrivare, skriv! Med pennan danad i Mästarens hand! Vass som en spjutspets vars mål Är att bringa syndare ur dödens band Skriv, skrivare skriv om Mästaren som för dig till himlens ljusa syndfria land. Musiker, spelman, spela! Med toner från himmelrik Silvertrumpeter tuta Harpa, rörklockor giva musik. Spela så syndare väckas från grav och död och lik. Musiker, spelman, spela! Spela ned Guds välsignelser med musik som sköld och svärd! Målare, konstnär måla! Med färger doppade i blod Måla Kristus så han lyser Klart som enda räddning för fallen jord Målare, konstnär, måla! Med penseln och stafli Bilden av Frälsaren god Måla Kristus-fotografi! Krigare, stridsman, strid! Lyft upp baneret, ladda vapnet Gjut mod in i krigarled. Det råder ej vapenvila, Sänk ej frälsningsfanan ned. Krigare, s