Fortsätt till huvudinnehåll

Kaleb och Josua

 "Vi kom till det land dit du sände oss. Och det flyter i sanning av mjölk och honung, och här är dess frukt. Men folket som bor i landet är starkt, och städerna är välbefästa och mycket stora; ja vi såg där också jättarna." (4Mos.13:28,29)

Har du hört talas om de tolv spejarna som sändes ut för att kolla in det nya landet, slutmålet för deras vandring. Då de återvänt tillbaka rapporterade de till Mose att visst, landet var bördigt och bra, man visade upp en stor medtagen druvklase därifrån, ett paradis på många sätt och vis - men där fanns också problem. Det skulle inte vara någon enkel match att inta de städer som fanns. Dessutom, jättarna hur skall vi klara av dem då? Nej, vi vågar inte, vi ger upp, det var trots allt bättre i Egypten. 

Känner vi igen den gamla visan? Vad ser vi ? Möjligheter eller problem? Vågar vi tro att Gud själv är med oss och strider för oss eller koncentrerar vi oss istället på det som är för handen, usch vad jobbigt, det där klarar vi aldrig, de problemen är alltför stora för att kunna övervinnas? 

Än en gång hade Israels folk sett med sina jordiska ögon på det förlovade landet med skepsis, visst är det bra, det som Gud har lovar oss, men kampen för att vinna det är för svår. Fienden är alltför mäktig, det är bäst att vi kapitulerar och erkänner oss besegrade.

Så ljöd diskussionerna i lägret. Stridsmoralen var minimal. Man såg problemen istället för möjligheterna.

Hur är det för oss idag? Ser vi löfteslandet i fjärran, det utlovade gudsriket, eller ser vi enbart problem och nederlag. Det är ingen som vill något längre, intresset för Guds verk har svalnat, vi är inte så många längre... eller? Vågar vi tro att Gud leder oss också idag? Dig och mig. På sina vägar och stigar?

Det ryktas om regeringsbyte? Tror du det skulle bli bättre? Är du mer intresserad av vad som händer i världen eller vad som sker i Guds rike? Får Jesus Kristus vara vår trygghet i den oroliga tid vi lever i nu? Fylla oss med sin ljuvliga frid och härlighet. Så länge vi är kvar härnere kommer vi inte undan kampen? Gud har aldrig lovat oss att vi inte skall ha frestelser eller motgångar. Däremot har han lovat att vara med oss. Låt oss tro på detta och våga överlämna allt till honom som sitter på tronen och Lammet. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter.

Kom hit över in i Kanaan landet utan brist och nöd Här finns allt i överflöd Kom hit över in i Kanaan och Guds frälsnings rika gåvor emottag. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo