Fortsätt till huvudinnehåll

Har du tid att höra Guds röst?

 När vi hör namnet Dag Hammarskjöld tänker vi inte i första hand på en kristen person utan på en generalsekreterare i FN som förolyckades i en gåtfull flygolycka på uppdrag i Zambia. Det finns många teorier om vad som egentligen skedde och förmodligen var det ingen olycka. Men vi lämnar det därhän.

I samband med att de anhöriga gick igenom Hammarskjölds kvarlåtenskap fann de hans dagbok vilken innehöll tankar om Gud och de existensiella frågorna. Hammarskjöld var inte en uttalad, bekännande kristen i den meningen så dagboken blev till en överraskning för många. Men jag tror att han var en sökare som hade funnit Gud. Småningom publicerades dagboken under namnet "Vägmärken". I den finns ett citat som verkligen gör sig gällande för oss var och en: 

"Hur skulle du kunna bevara förmågan att höra, när du aldrig vill lyssna: att Gud skall ha tid med dig  anser du visst lika självklart som att du inte kan ha tid med Gud."

Vi tar det igen - Hur skulle du kunna bevara förmåga att höra, när du aldrig vill lyssna: att Gud skall ha tid med dig anser du visst lika självklart som att du inte kan ha tid med Gud.

Det är många som försöker att argumentera med att jag har så mycket att göra, jag har inte tid! När jag blir gammal då skall jag ägna tiden till gudsgemenskap eller när jag har semester, när ungarna flugit ur boet eller något annat svepskäl som du innerst inne vet att inte är sant. Jag har inte tid - men samtidigt fordrar jag att Gud skall ha tid med mig, på mina villkor, som om han vore en betjänt! 

Det är sant att han är nära var och en som åkallar honom och att han vill hjälpa oss under jordestriden. Han är ju alla goda gåvors givare. Trots allt tror jag att många av oss har svårt för att lyssna, så att vi verkligen förnimmer Anden tala. Konsten att lyssna lär man sig inte över en kafferast. Att lyssna in vad Anden vill säga oss. Hör vi inte omedelbart så ger vi lätt upp. Han hade kanske inget att säga mig, tänker vi och fortsätter med vårt vanliga liv. 

Att ge sin tid till Gud - är det värt besväret? För tänk om han mot alla odds ändå skulle säga oss något, något som skulle bli revolutionärt i våra liv, något som skulle förändra livskursen för alltid. Jag tror att de flesta är eniga med mig när jag hävdar, hur viktigt är det inte att kunna lyssna till signalerna. Ingen vill att livet slutar i en tragedi, nåja undantag finns säkert, men en olycka, lik den som Dag Hammarskjöld dog i, är knappast vår önskan. Vi kan inte alltid till hundra procent gardera oss mot ödets lott, ibland händer det som vi inte förstår och begriper. Dock kan vi välja att inte lyssna och nonchalera vad som sägs och säga nej till den kallade rösten.

Så lyssna till fredsaposteln Dags vädjan, att stilla dig så att Gud kan tala till dig innan det blir försent. "Se, nu är den välbehagliga tiden, nu är frälsningens timma." "Utrannsaka mig, Gud, och känn mitt hjärta, pröva mig och känn mina tankar, och se till, om jag är stadd på en olycksväg, och led mig på den eviga vägen." (Ps.139:23,24)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo