Fortsätt till huvudinnehåll

Upp till kamp emot synden

 "Kommen till mig, ni alla som är betungade så skall jag ge er ro" (Matt.11:28)

Första maj, arbetarrörelsens helgdag. Bland de många andra förändringar vi under det senaste året varit med om är även denna, inga förstamajtåg ockuperar stadens gator med texter som: Frihet, jämlikhet och broderskap! Även den en gång så mäktiga arbetarrörelsen får böja sig inför folkmyndigheternas rekommendationer. 

Det är ju allom bekant att de tre stora folkrörelserna som förändrade vårt land gick hand i hand, väckelserörelsen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen, även om den sistnämndas efterföljare av idag så gärna vill taga åt sig hela äran då det blir tal om vårt kära lands förvandling från u-land till i-land som länge gick under benämningen, ett folkhem. 

Personligen tror jag också att det var Herren själv som välsignade vårt land med sin nåd, då byar förvandlades av evangelium, människor av den kalibern som de 24 eldsvittnena i "De svarade Ja på kallelsen" vilka verkade ihärdigt för Gud på den plats där de befann sig och genom sin kallelse på vitt skilda områden var levande Kristusbrev, åtskilliga missionärer sändes ut till fjärran länder varav vissa blev martyrer för sin tro, det som predikats i folkkyrkorna bar frukt men även Sveriges relation jämtemot Israel och det judiska folket med hjältar såsom Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte har medfört välsignelse för kommande släkten. Nog om det historiska nu.

Upp till kamp emot synden, finns det några idag som vågar följa denne Jesus fullt ut? Han som säger: Kommen till mig alla ni som arbeten och är betungade, så skall jag ge er ro! Dörren står alltjämt öppen för gemenskap med honom. Ingen är för ringa, för simpel eller förbrukad för att han inte kan använda dig i sitt rike. 

För många år sedan var jag på ett första-maj möte, ett enkelt väckelsemöte i Bromma. I slutet av mötet stiger en udda, enkel broder upp och sjunger sin version av kampsången, "Internationalen". Efter avslutad sång var många överraskade. Att denne man som vi så sett många år, komma och gå, möte efter möte, utan att vi lärt känna honom närmare, att just han skulle ha skrivit en sådan sång och sjunga  den, var allt annat än vi hade förväntat oss. Men så är ju också Gud överraskningarnas Gud. Jag låter er ta del av texten och tror att vi kan vara överens om att detta är den kristna varianten av kampsången Internationalen.

1. Från höjden Frälsaren vi vänta Och livets furste står oss bi. Ja Han har kommit att oss frälsa Beständig skall vår vår lycka bli. Länge nog som myndlingar  vi böjt oss, Sekterister man kallat oss. Med färdig dogmatism vi nöjt oss, Nu kasta vi från oket loss!

Kör: Upp till kamp emot synden Sista striden är här. Ty Jesus Kristus till alla frälsning bär.

2. I sin förgudning ärekära Prelater, världskyrkor har haft För bruk att egenmäktigt tära på Mästar´ns egnas andekraft. Vad han skapat under nöd och vaka Av fördumningen skövlat är. När nu han kräver det tillbaka Sin egen rätt han blott begär.

3. Guds folk i städer och på landet En gång skall jorden bliva vår. När fast vi knyta syskonbandet Då ondskans makt ej råda får. Rovdjur uppå mångas blod sig mätta, Men när vi nu till vårt försvar En dag en gräns för detta sätta Skall solen lysa mera klar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj