Fortsätt till huvudinnehåll

Lydnad är bättre än offer

 "Nej, lydnad är bättre än offer" (1Sam.15:22)

Att lyda, är det lätt eller är det svårt? Det beror naturligtvis på sammanhanget, på vem du frågar och vad saken gäller. Rätt vanligt är det att människan vill göra som den vill utan att behöva underordna sig något högre väsens direktiv. Han/hon vill vara fri och tror sig ofta vara det. Det är lätt att skylla på att man inte tror på något som är högre och större än vad mitt intellekt kan innefatta. Att en högre makt, vid namn Gud, skulle bestämma över mig, ja, det vill man inte höra talas om. Att han dessutom har synpunkter på mitt sätt att leva, hur jag klär mig och hur jag behandlar min nästa, nej det är utanför min begreppsvärld.

Gud tvingar sig aldrig på någon, han söker dig för att erbjuda gemenskap, men ger dig själv ett fritt val; vill du vandra tillsammans med honom eller inte. Att han skulle tvinga någon mot dess vilja till sin himmel skulle ju inte innebära någon glädje alls för den personen ifråga. Det är lätt att tänka sig, o, vad Herren är barmhärtig som räddar den människan undan avgrundsdöden och med tvång hemförlovar honom. Men skulle då himlen bli en himmel för honom? Knappast. Att tillbringa en evighet, åtminstone en lång tidsålder tillsammans med en helig Gud skulle inte bli något annat än ett helvete, ett lidande att hela tiden se sig avslöjad av någon man inte vill på något sätt ha att göras med. Den gudsbilden får vi akta oss för att tro på. 

Människan tror sig vara fri att göra vad hon vill men är det inte märkligt, att det är inga problem med att lyda lagar när det gäller fara för min hälsa, min ekonomi eller min status. Om arbetsgivaren t.ex påbjuder en viss klädkod innebär det för de allra flesta inga invändningar alls, man fogar in sig i ledet och går klädd efter reglementets förordningar. Är klädkoden uniform så bär man den utan att ifrågasätta syftet. 

Varför skall det då vara så mycket svårare att efterfölja Guds rekommendationer när det gäller handel och vandel. Allt är lovligt, ja, men allt är inte nyttigt. Guds församling och världens väsende kan inte förenas, de ligger alldeles för långt från varandra.

Se´n finns det de som tror att den kristne tvingas att tänka på ett visst sätt av en despotisk Gud. Att tankelivet hos människan innebär villkorslös lydnad. Skulle det vara så, varför skapade han inte då istället fjärrstyrda robotar, som kunde programmerats och blivit "ybermänniskor", tänk så många problem mindre vår värld skulle ha haft. 

Samma människor reflekterar inte heller över hur de själva mycket starkt påverkas av att tänka och handla politiskt korrekt efter den värdegrund som för närvarande är rådande och dominerande. Dessa krafter som vill föra människosläktet mot ruinens brant, dem är man inte rädd för. Men den gode herden, han som gav sitt liv för fåren, honom är man misstänksam emot. 

Den som står i skuld, han är inte fri. Vare sig ekonomiskt, moraliskt eller sett genom Guds glasögon. En brottsling och lagöverträdare har många gånger lättare att se sin synd, även om han inte alltid vill erkänna den, än vad en präktig, självgod och oklanderlig människa gör. Därför är det så mycket svårare för den sistnämnde att se sin egen synd och inse att också jag behöver bli frälst. Alla hava syndat och gått miste om härligheten från Gud (Rom.3:23) Genom Jesu försoningsdöd blev skiljemuren nedbruten och den nya levande vägen öppen, ända fram till Guds tron. Genom att tro på denne Jesus, Guds enfödde Son väntar en evighet tillsammans med Gud. Dock kan du redan här i tiden få vara ledd av Den Evige.

Lydnad är bättre än offer. Vågar vi tro det. Gud behöver inte din duktighet, den klarar han sig utan. Men vår villighet och våra hjärtan, skall han få tillträde dit? Så att ditt liv blir fyllt av mening och salighet. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo