Fortsätt till huvudinnehåll

Låt trädet stå kvar detta år

 "Vart och ett träd kännes igen på sin frukt." (Luk.6:44)

I slutet av Bergspredikan talar vår Frälsare om att bära frukt. Vi har väl alla hört någon form av utläggning kring dessa ord, om att bära frukt som består. Om inte förr, så när människan ställs inför livets slutskede och ser tillbaka på sitt liv och livsverk, då framställs frågan; vad blev det av mitt liv? Vad kommer jag att efterlämna till de efterlevande? Ser vi någon tydlig frukt av ditt liv eller konstaterar vi; - Stilla levde du ditt liv, stilla gick du in i evig frid. Visst känner vi igen oss mer eller mindre. Vad blev frukten av allt arbete vi utfört? 

Att höra och göra, så lätt men samtidigt så svårt. Att sätta sig i rörelse och inte slå sig till ro med orden; Min Herre kommer inte så snart. Ibland analyserar vi resultatet av verksamheten. Vad blev det av alltsammans? Ser vi några synliga resultat? Eller ser vi mest tillbakagång och stiltje? Ser vi någon synlig frukt i våra egna liv? Gör andra det också? Frågorna är många och uppdragsgivaren själv Jesus Kristus väntar på den dag då han skall återvända hit igen. 

Ibland frestas vi att tänka, varför skall vi hålla på år efter år utan att se större resultat än vad vi gör? Är det lönt att hålla fast vid Kristus? Varför händer det inte mer än vad det gör? Men så plötsligt står han vid stranden och frågar: "Mina barn, har ni något att äta? Min mat är att göra dens vilja som har sänt mig" Fast vi människor ger upp ibland så gör inte Gud det. Han väntar tålmodigt och trofast. Hur mörkt det än ser ut för oss människor så uppsöker han oss med sitt ljus och sin värme. Och bjuder oss; Välkommen, stig in här är rum! Än är bröllopssalen inte full. Träd in i min lustgård! 

Låt mig citera en sång av några norrländska bröder från Lycksele. De sjunger:

1. Trädgården doftande skön I klasar hänger frukten så grön. Men ett träd stod tomt, ingen frukt man där såg och då hör man en stämma så hård: "Hugg bort det, hugg bort det så fruktlöst det är, suger ut jorden ej frukt man där ser," men då hör man en stämma så mild. "Låt trädet stå kvar detta år, ja, låt det stå kvar detta år Så jag kan vårda och ansa det än, det kanske bär frukt nästa år."

2. Detta en liknelse är Från bibelns blad vår Mästare lär. Att ej döma ut, att ej vara så hård När vår nästa är hjälplös och svag. O, Herre, jag ber dig; o hjälp oss idag, stödja och hjälpa just den som är svag Och jag ber som du lärt oss en gång. "Låt trädet stå kvar nästa år, ja, låt det stå kvar nästa år så jag kan vårda och ansa det än, det kanske bär frukt nästa år."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo