Fortsätt till huvudinnehåll

Brudens hemlängtan

 Förr sjöng vi ofta hemlandssånger, sånger som handlade om himlen, det saliga hoppet och Jesu tillkommelse. I takt med att välfärdssamhället ökade, minskade längtan till "de eviga boningarna i landet ovan där." Istället har vi börjat sjunga lovsång, körer, riktade direkt till Gud. Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi kan längta till himlen trots att vi har det bra härnere och lova Gud genom hemlandssångens toner. De gamla sångerna har ofta tyngd och substans i sig och verkar till vederkvickelse hos pilgrimen på stadd mot det nya Jerusalem.

Vem som skrivit sången är delvis oklart då endast initialerna vittnar om författaren. Dock har den helige Ande varit med och inspirerat. Bruden som längtar efter sin brudgum.

1. Lätt över floden faller månens silversken Tyst över jorden natten härskar ren. Bruden vill ej sluta sitter kvar på enslig strand. Knäpper på sin luta, väntar dagens rand. Tonerna klaga, nattens eko svarar dem. Jesus min Jesus hämta bruden hem!

2. O, hur mitt hjärta älskar vännen vit och röd. I fröjd och smärta, i liv och död. Vill jag trogen vara men jag fruktar frestarns hot. Mången hemlig snara lägges för min fot. Tonerna klaga, nattens eko svara dem. Jesus, min Jesus hämta bruden hem!

3. Sakta går timman under sorgsna toners svall, Nattliga dimman faller tung och kall. Kom och viska sakta till din brud att du är när Hennes tårar akta dyre Jesus kär. Tonerna klaga, nattens eko svarar dem. Jesus, min Jesus hämta bruden hem!

4. Ej vill du låta henne gå i skuggors land Längre och gråta tärd av längtans brand. Se, hon ofta höjer tårfull blick mot himmelen. Frågande: vi dröjer Jesus brudgummen. Tonerna fråga, himlens änglar svara dem. Jesus snart kommer hämtar bruden hem.

5. Ännu i kvällen höres flodens dova brus, Ännu bland fjällen dröjer månens ljus. Men på öde stranden ingen brud nu mera satt. Ovan stjärneranden sjunger hon så glatt. Tonerna klaga, nattens eko svarar dem. Jesus har kommit hämtat bruden hem.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tag inte vilddjurets märke av bekvämlighet

 "Här gäller det för de heliga att ha ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus" (Upp.14:12) De flesta - även de som inte kan så mycket ur bibeln eller har någon gudstro att tala om - har hört talas om märket i handen och på pannan. Teorierna om vad det kunde tänkas vara är många, en del mer troliga än andra. Frågan har dock alltid varit; kommer människan att ta emot detta märke, vad och i vilken form det än kommer att gestalta sig i. Många säger ett bestämt nej på den frågan, men när det då verkligen gäller, hur kan du då vara så säker på det. Tänk om märket skulle vara något i stil med alla andra uppfinningar och "nymodigheter" vår värld upplevt blott under de senaste hundra åren. Många av oss vill leva ett bekvämt liv, kunna göra vad vi vill, åka dit vi vill, träffa dem vi vill etc. (Undertecknad utgör inget undantag) Det senaste året har vi inte kunnat göra det som vi varit vana vid och nu ser många fram emot att världen skall återgå til

Fortsätt kampen

 " Mina älskade, då jag nu med all iver har tagit mig för att skriva till er om vår gemensamma frälsning, finner jag det nödigt att i min skrivelse förmana er att kämpa för den tro som en gång för alla har blivit meddelad åt de heliga." ( Judas. 1: 3 ) Det gäller att fortsätta kampen för tron, tron på den uppståndne Jesus, hans budskap -  och att förmedla budskapet vidare till oss som lever idag. Kampen för den levande tron är under ständig attack. Världen med dess ideal vill ständigt föra församlingen längre och längre från dess kärna och ursprung, och fjärma den enkla Jesustron från folket. Religiösa traditioner - av vilket slag det än vara må - kan ändå inte ersätta det levande gudslivets innersta väsen. Mycket av vad som en gång fötts i elden, har under årens lopp mer och mer stagnerats  till fromma övningar och goda vanor, utan någon större genomslagskraft.  Det vimlar av olika läror, bibeltolkningar, teologiska utläggningar, mer eller mindre aktuella och trovärdiga. Tid