Fortsätt till huvudinnehåll

Kaktuskristna

 En måhända märklig rubrik, men vid närmare eftertanke tror jag de flesta av oss - någon gång under livet - mött människor som kunde kallas för kaktuskristna. Människor, som varit lik kaktusen, taggiga, törniga, men innerst inne framme vid roten har det likväl funnits något gott. När du väl har lärt känna en sådan människa, har du upptäckt att innanför allt som sticks och verkar motbjudande finns -trots allt - en god stam. Men vägen till deras hjärtan blev allt annat än bekväm och gemytlig, du fick många gånger känna på hur taggarna stack till - och det gjorde ont, ibland väldigt ont. Ändå uppväger en inre harmoni då du tänker tillbaka på den tid som gått sedan du mötte personen ifråga.

Kaktusen trivs i värme och mina tankar går osökt till de stora kaktusarna som växer vilt ute i den torra öknen. De behöver inte så mycket vatten och fukt, utan klarar sig själva länge. Hur är det då med den kaktuskristne? Han har ofta fått fostrats i ensamhet och under förhållanden som inte alltid varit så gynnsamma. Vid första anblick kan han verka näst intill anskrämlig och motbjudande, en udda figur som vandrat sin egen väg vid sidan om den stora allfartsvägen. Hans resa på tidens hav har ofta inneburit umbäranden och avsaknad från det vi själva så ofta tar för givet och självklart och seglatsen har inneburit mycket ensamhet, motgångar och stormar. Sällan har han seglat under bekvämlighetsflagg och butterhet och bitterhet har oundvikligen stört hans kurs.

Ökenlivet har fostrat fram den karga karaktär vars stam dessvärre hindrats av ett yvigt, taggigt skal som hindrar närmare förbindelse med källan. De allra flesta gör inga närmare försök att komma dessa människor in på livet, priset är för högt. Dock finner den som lyckas överbrygga taggarnas område, en vän vars vänskap är något speciellt, något unikt och något som ger lön för mödan.

Det var dessa människor som Jesus kom för att befria och tillföra tills sitt rike, de vilka inte alltid passerade in i det samhälle de levde i och ofta blev missförstådda av dem som själva inte drabbats av livets obarmhärtiga drabbningar. De som uppfattades som annorlunda, kantiga eller omöjliga.

För Gud finns inga hopplösa fall. Fast vi är - mer eller mindre - taggiga, spretiga eller rent av svårhanterliga, vill han ändå äga gemenskap med oss, fira måltid med oss ​​och glädja sig med oss. Trots att livet ibland ter sig dunkelt, svårt att förstå och orättvist är det ändå bäst och tryggast att vandra nära honom. Han har ju aldrig lovat oss guld och gröna skogar, däremot har han lovat att vara med oss ​​alla dagar intill tidens ände. Med den förtröstan får vi gå den smala väg genom livet. Och lik kaktusen som växer i öknen växa till i tron ​​på honom som Gud har sänt. Visserligen kaktuskristen men benådad genom Lammets dyra blod. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

En dikt

 Vill ikväll dela med mig en dikt som jag själv har skrivit, någon gång för ett antal år sedan. Den uppmanar var och en att använda den gåva som du har fått av Gud.  Uppmaning till tjänst i Guds rike Skriv, skrivare, skriv! Med pennan danad i Mästarens hand! Vass som en spjutspets vars mål Är att bringa syndare ur dödens band Skriv, skrivare skriv om Mästaren som för dig till himlens ljusa syndfria land. Musiker, spelman, spela! Med toner från himmelrik Silvertrumpeter tuta Harpa, rörklockor giva musik. Spela så syndare väckas från grav och död och lik. Musiker, spelman, spela! Spela ned Guds välsignelser med musik som sköld och svärd! Målare, konstnär måla! Med färger doppade i blod Måla Kristus så han lyser Klart som enda räddning för fallen jord Målare, konstnär, måla! Med penseln och stafli Bilden av Frälsaren god Måla Kristus-fotografi! Krigare, stridsman, strid! Lyft upp baneret, ladda vapnet Gjut mod in i krigarled. Det råder ej vapenvila, Sänk ej frälsningsfanan ned. Krigare, s

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Min nya bok De svarade JA på kallelsen finns nu att förbeställa från Midnattsropet Förlag.  https://midnattsropet.se/produkt/de-svarade-ja-pa-kallelsen/  Från bokens baksida:  Följ med på en spännande tidsresa och möt 24 gudsmän och kvinnor som tjänade Gud på olika områden och platser under arton och nittonhundratalet.  Fattigdom, lidande och förföljelse hindrade inte dem att fullfölja sin kallelse. Denna bok vill förmedla hopp till efterföljare i vår nu så oroliga tid!