Fortsätt till huvudinnehåll

Bor du i tält ?

 " Genom tro hörsammade Abraham, då han blev kallad att utgå till en plats, som han skulle få till arvedel, och han gick ut, icke vetande, vart han skulle komma. Genom tro blev han en främling i löftets land, såsom i ett främmande, och bodde i tält med Isak och Jakob, som var medarvingar till samma löfte. Ty han väntade en stad, som har grundvalarna, vilkens byggmästare och upphovsman Gud är" ( Hebr. 11: 8-10 )

Abraham, denne trons apostel, han trodde Gud och detta räknade honom till rättfärdighet. ( Jak. 2:23 ) Rätt ofta, då det är tal om någon som har stor tro, då omnämns exemplet Abraham som med rätta kallas för trons fader. Utan att veta, vart han skulle, bröt han upp och gick ut i tro tillsammans med sin familj och sina tjänare. De var på vandring och övernattade i tält. Herren ledde dem ett steg i sänder. 

Hur har vi det idag? Bor vi liknelsevis i tält som gäster och främlingar, eller planterar vi vår hydda tryggt i jordens mylla? Har vi vår blick riktad mest på det jordiska eller det himmelska? Känns frågan rentav obekväm? Gud unnar dig ett fridfullt, vackert inrett, idylliskt boende, det är inte det frågan handlar om. Men är du redo att lämna allt och flytta upp till högre ort om Jesus kommer? Lever du som pilgrim eller som bofast nybyggare? Väntar du honom eller säger du; min Herre kommer inte så snart! 

Jag hörde nyligen en predikant, - han är fortfarande verksam så det är inte endast hemgångna vittnen som citeras på denna blogg - berätta om hur han tillsammans med sin hustru var ute och campade i Norrland. De väntade på att det skulle mörkna, så de kunde slå sig till ro, men sommarnätterna är ju som bekant ljusa däruppe. Sent omsider fann de en vacker plats där sjön blänkte mellan fjällen. De kände sig lyriska då de reste upp sitt lilla tvåmannatält och sade till varandra; att här stannar vi en stor del av morgondagen, vandrar i fjällen och njuter av dess panorama-utsikt, badar i sjön och tar det semesterlugnt. Men då morgonen grydde och predikanten drog ner dragkedjan till tältets ingång mötte han något som surrade i luften. Massor av mygg. Frukosten åts upp i ilfart och det lilla tältet packades ihop i blixtens hastighet och med en rivstart lämnade de den plats som hade verkat så idyllisk kvällen innan.

Är inte detta en bild på, hur trevligt och harmoniskt vi än ha det härnere, så finns ett hemland som väntar på oss, då de "antikristliga myggsvärmarna" blir för besvärliga.

Abraham bodde i tält, på genomresa, som gäst och främling. Vågar vi också göra likadant? Eller måste det myggsvärmar till för att få oss att vilja lämna den här världen? Himlen är ju trots allt vårt rätta hemland. Eller måste den här jorden bli - i denna yttersta tid - en ogästvänlig plats lik den trakt där Lars Levi Laestadius växte upp i, som någon kallade för "myggornas huvudstad och dess rätta fädernesland" för att vi skall känna oss redo för flytt. 

Vänner, " Och fastän alla dessa genom tron ha fått sitt vittnesbörd, undfick de ändå inte vad utlovat var; ty Gud hade åt oss utsett något bättre, på det att de inte oss förutan skulle bli fullkomnade" ( Hebr. 11: 39-40 ). Detta väntar vi på. Den ljusnande framtid är vår!

Loven Herren, loven Herren, alla fromma, ty för oss han allting väl beställt. Frälst oss med mäktig hand Löst alla syndens band Jubla, o Israel i dina tält! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tag inte vilddjurets märke av bekvämlighet

 "Här gäller det för de heliga att ha ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus" (Upp.14:12) De flesta - även de som inte kan så mycket ur bibeln eller har någon gudstro att tala om - har hört talas om märket i handen och på pannan. Teorierna om vad det kunde tänkas vara är många, en del mer troliga än andra. Frågan har dock alltid varit; kommer människan att ta emot detta märke, vad och i vilken form det än kommer att gestalta sig i. Många säger ett bestämt nej på den frågan, men när det då verkligen gäller, hur kan du då vara så säker på det. Tänk om märket skulle vara något i stil med alla andra uppfinningar och "nymodigheter" vår värld upplevt blott under de senaste hundra åren. Många av oss vill leva ett bekvämt liv, kunna göra vad vi vill, åka dit vi vill, träffa dem vi vill etc. (Undertecknad utgör inget undantag) Det senaste året har vi inte kunnat göra det som vi varit vana vid och nu ser många fram emot att världen skall återgå til

Fortsätt kampen

 " Mina älskade, då jag nu med all iver har tagit mig för att skriva till er om vår gemensamma frälsning, finner jag det nödigt att i min skrivelse förmana er att kämpa för den tro som en gång för alla har blivit meddelad åt de heliga." ( Judas. 1: 3 ) Det gäller att fortsätta kampen för tron, tron på den uppståndne Jesus, hans budskap -  och att förmedla budskapet vidare till oss som lever idag. Kampen för den levande tron är under ständig attack. Världen med dess ideal vill ständigt föra församlingen längre och längre från dess kärna och ursprung, och fjärma den enkla Jesustron från folket. Religiösa traditioner - av vilket slag det än vara må - kan ändå inte ersätta det levande gudslivets innersta väsen. Mycket av vad som en gång fötts i elden, har under årens lopp mer och mer stagnerats  till fromma övningar och goda vanor, utan någon större genomslagskraft.  Det vimlar av olika läror, bibeltolkningar, teologiska utläggningar, mer eller mindre aktuella och trovärdiga. Tid