Fortsätt till huvudinnehåll

Var redo

 -Vaken därför; ty ni vet ej vilken dag er Herre kommer. Men det förstår ni väl, att om husbonden visste under vilken nattväkt tjuven skulle komma, så vakade han och tillstadde icke att någon bröt sig in i hans hus. Varen därför också ni redo; ty i en stund då ni inte väntar det skall Människosonen komma. ( Matt. 24:42-44 )

Många har försökt räkna ut ett exakt datum för Herrens tillkommelse. Jag tror inte att jag är den ende som tror att Herrens tillkommelse inte är alldeles avlägsen längre. Det kan ske när som helst. Brudens uppryckande. Den exakta tidpunkten behåller Herren för sig själv, det må vi tycka vad vi vill om. ( Apg 1:7, Mark. 13:32 )

Ibland talar vi om, att bruden måste göra sig redo för bröllopet. Det har naturligtvis flera praktiska betydelser. Hur gör vi? Låt mig dock nämna något om den levande relationen med vår Frälsare. Jag blir ibland förvånad över, när jag möter vänner som säger sig verkligen älska Jesus, men som samtidigt verkar vara totalt panikslagna över talet om Hans återkomst. För om du älskar brudgummen, längtar du då inte efter att få möta honom och sammanvigas med Honom? 

Det är allmänt accepterat att en brud, (eller en brudgum för den delen) känner sig nervös inför sitt eget bröllop. Hur kommer det att gå? Kommer allt att klaffa som vi har tänkt oss? Tänk om något oförutsett händer som vi inte rår på? Hur kommer framtiden att bli, tänk om jag inte valt rätt? Tänk om han inte kommer att tycka om mig när han ser alla svaga sidor hos mig? Oron inför det okända, kan verka fram mycket tvivel. Kanske kan du känna igen dig i något, av vad som nyss framställts.

Jesus, himmelens brudgum älskar sin församling ( Ef. 5:25-27 ).  Icke däri består kärleken, att vi hava älskat Gud, utan däri, att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. ( 1 Joh. 4:10 ). När han inbjuder till bröllopsmåltid vill han att du skall vara med.

Gör inte som en brud, vilken inte tycker att hon duger eller är tillräckligt vacker för sin blivande man. Strax skall hon gifta sig. Hon sitter och ser på sin vackra vita klänning, men känner sig inte vara värdig den på något sett. Än är den för lång, än är den för kort. Än är den för stram i halsen eller så är den för vågad. Hon sitter och betraktar sin frisyr som frisörerna bemödat sig att göra iordning alldeles nyss. Duger detta åt honom, kommer han att tycka jag är tjusig. Sitter slöjan perfekt, eller kommer den att dingla fram och tillbaka? Är det för höga klackar på skorna? Blev nagellacket bra, kanske jag skulle valt en annan färg istället?

Medan tankarna malde i huvudet på henne beslöt hon sig för att inte gå in. Om inte brudgummen går henne till mötes kommer hon inte till honom.

På samma sätt har Jesus sträckt ut sina armar för att få gemenskap med dig. Det gäller dock att du går honom till mötes. Vänta inte på att han förtjänar dig genom att du försöker bli "andlig och rättfärdig nog". I en stund då ingen väntar det skall Människosonen komma. 

Skulle du inte känna dig bra nog för Honom, gör istället som den enkla gumman som gick genom byn och nynnade på en sång med temat ; jag är Kristi brud. Några ungdomar skrattade åt henne, retades och sa: - Kunde han inte ha valt en vackrare brud åt sig, än dig. Hon gav till svar: Ja, se det kan jag inte göra så mycket åt, det var nämligen han som friade.

Herre, hjälp oss att vaka och vänta tills dagen gryr. Snart är Han här!

Vaka, själ och bed och till strids dig red. Räds att frestarn lägger snaran där du minst förmodar faran. Sådan är hans säd. Vaka, själ och bed.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Jesus är Herre

Låt oss i dessa orostider hålla fast vid och låta fokuset vara på att Jesus är Herre. Han är Herre över det osynliga corona virus och han är Herre över krigets makter som bullrar borta i öst. En dag skall komma då alla tungor skall bekänna, vare sig de är i himlen, på jorden eller under jorden att Jesus  Kristus är Herre! Ära Halleluja! Detta är något att se fram emot med glädje!

Vad är synd?

"Var och en gick sin egen väg" (Jes.53:6) Vad är synd? Skulle du vandra runt och fråga några hundratal människor denna många gånger känsliga fråga; vad är synd, så skulle du med största sannolikhet få en mängd olika svar. En del av svaren skulle säkerligen handla om avvikande sexualitet, otrohet i olika former eller ett rufflande med pengar. Andra skulle kanske lyfta fram vissa yttre beteenden, handlandemönster, stolthet och kaxighet, ett våldsamt uppförande eller ovilja att förlåta, ja, listan kan göras lång. Vad är då synd? Synd är uppror mot Gud. Så var då det sagt. Människan vill vandra sin egen väg utan att behöva underordna sig ett osynligt gudomligt väsen. "Jag gör som jag vill", "kom inte och påstå sådant vi inte kan fastslå med vår vetenskap, jag kan, jag vet, jag avgör". Ständigt detta jag,  jag, jag, jag, jag. Jag kan, jag vet, jag är så duktig. Jag är i centrum hela tiden och i vissa fall snurrar hela världsalltet kring mig, min person, mitt ar