Fortsätt till huvudinnehåll

Nu är den välbehagliga tiden

 

Händer det också att du ibland tänker tillbaka på flydda tider. Det kan vara dina egna misslyckanden, händelser och skeenden som tragiskt nog inte blev såsom du hade tänkt dig. Drömmar det inte blev någonting utav, relationer som aldrig gick att reparera igen, men också goda minnen. Med våra ofta begränsade förmågor minns vi. Inte alltid så som det verkligen var utan ibland så som vi upplevde det från vår egen horisont. På gott och ont.

Efter att de flesta av oss suttit i ofrivillig isolering under snart ett års tid längtar vi gärna tillbaka till de tider då vi samlades till stora konferenser, då Herrens vittnen talade med glöd uppe ifrån talarstolen, sångkören sjöng och vi kände en himmelsk närvaro. Måhända är det åtskilliga år sedan -  ändå lever minnet kvar. Väckelsen så som vi upplevde och minns den. 

För den ene kan samma tid, mestadels ge positiva minnen med en genklang av; tänk, hur rikt och välsignat det var, vad roligt vi hade det, vilken atmosfär och gemenskap vi upplevde. Den andre minns med vemod sådant som hände av mindre uppbygglig karaktär, onödiga stridigheter med svårläkta följder, maktmissbruk av olika slag och människor som av olika orsaker inte ville eller kunde vara med längre, eller som aldrig kom i funktion på riktigt.

Den svåra konsten att vara människa. Ändå står det att Gud skapade oss till sin egen avbild ( 1 Mos. 1:27 ), hur går detta ihop? Placerade i en många gånger, ack så orättvis värld, där vi värderas efter status, kunskap, släktskap, utseende och uthållningskapacitet. Den som inte uppfyller måttet, vad skall vi göra med honom? Kan han inte anpassa sig till rådande normer, bör han då förflytta sig från jordens yta åtminstone i teorin? Eller skall han tvångsassimileras för sin egen överlevnads skull? Dessa frågor kan verka överdrivna men matas vi inte ständigt med "det perfekta idealet". Det perfekta livet med det perfekta arbetet, den perfekta högt i penningars värde räknat bostaden, den perfekta familjen, den perfekta snygga, åtråvärda kroppen och den perfekta ekonomin? Jag tror du känner igen dig i ovannämnda beskrivning.

Troligtvis uppfyller inte majoriteten av oss " det perfekta livets mallar" och tack och lov strävar inte alla heller att komma dit. Att vara lycklig och trivas, ibland känns det som att vi ej skulle ha rätt till det med alla våra vardagsplikter, alla dessa "måsten" vi människor byggt upp eller finns det ett annat liv att leva? Ett liv tillsammans med Jesus, redan här på jorden? Kommen till mig, alla ni som arbetar och är betungade så skall jag ge er ro ( Matt. 11:28 ). Vågar vi tro detta? I en tid som denna? 

När Jesus vandrade härnere umgicks han med de vilka inte nådde fram till att bli något. De ledande i det dåvarande Israel hade han mest problem med. Och ju heligare de ville vara desto svårare var det för honom att få dem till att förstå vem han egentligen var Messias - den Smorde. Förstår vi vem han verkligen är och vad han förmår att göra för och genom oss? Inte någongång för längesedan, någongång i framtiden  utan just idag. Se, nu är den behagliga tiden, nu är frälsningens dag. ( 2 Kor.6:2 )


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo