Fortsätt till huvudinnehåll

Kall, varm eller ljummen?

 " Jag känner dina gärningar: du är varken varm eller kall. Jag skulle önska att du vore antingen varm eller kall " ( Upp. 3: 15 )

Vi upplever för närvarande årets hitintills kallaste kväll, åtminstone på den ort där jag bor. Ingen speciell vinterkyla alls för att vara i detta månadsskifte. Ofta är det som kallast nu på året så inget ovanligt med det.

Men hur är det i våra hjärtan, är vi kalla, varma eller ljumt neutrala då det gäller Kristus, hans verk och kärleken till nådesyskonen? Detta inte sagt som en dom jämtemot någon, inte alls. Men om du är uppriktig, hur ofta är det någon som frågar dig; lever du? Underförstått handlar det om; hur är det med din andliga människa. Lever du nära Herren, har du det bra med honom eller tar dina vardagsbekymmer all tid i anspråk? 

Du kanske gärna lyssnar på andlig musik, gnolar med i lovsången och känner en frid i ditt inre. Måhända hör du  på en god predikan ibland, tycker att predikanten talar bra, han har mycket gott att säga, tänkvärda ting men allting är kanske inte helt realistiskt. Vi har ju blivit så förståndiga, så kloka, så präktiga. Vi känner inte oss som syndare längre, vi knogar på så gott vi kan, är trevliga jämtemot dem som är trevliga mot mig och Gud har blivit mer av en kompis för oss, än att vara en helig, rättvis domare.

Och den där väckelsen, som det talats om i så många år nu, visst kommer den att komma. För de andra, de behöver ju omvända sig, men jag då, inte har jag gjort några större synder värda att talas om. Inte är jag fullkomlig - men vem är väl det ?

Så kanske du tänker. Plötsligt uppenbarar sig mönstraren från Patmos, det trovärdiga vittnet, och inför Honom, vad skall du säga; att jag gjorde mitt bästa, jag var en hygglig prick och inte en mördare, omoralisk eller en ekonomisk brottsling.

" Jag känner dina gärningar, du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore antingen kall eller varm".

Ja, han känner dina gärningar och ditt svenska lagom- hjärta. Antingen kall eller varm. Dessvärre är många av oss så ljumma, så tröga till att tro och så svåra att välja Jesus först. Inte med munnens bekännelse utan med efterföljelsen. Det är så mycket annat vi vill göra istället. Att bedja blir mest jobbigt, ett "tråkigt måste", när det är "öppet i anden", då kan det vara roligt att vara med, men någon kamp - Gud bevare oss för detta. Och att behöva stå upp för vår tro och lida för den, då betackar vi oss. Någon måtta måste det väl ändå vara. 

Nu vänder jag mig i första hand - inte till dig som är en sökare eller nyfiken på vad det är att vá en kristen - utan mer till dig och mig, vi som varit med länge, hur har vi det egentligen ställt med denne Jesus? Går vårt liv mest på rutin, vi vet hur man skall uppträda då vi umgås med andra kristna eller brinner vi för honom, söker hans ansikte och försöker vinna själar för himmelriket?

Kall, varm eller ljummen, inget populärt ämne att tala om. Men, lever du? Eller upplevs talet om korset, frälsningen och uppståndelsen bara tjat, det är säkert bra, men det angår inte mig så mycket. Jag har så mycket att göra, jag sköter mig så bra. Sköter du ditt så sköter jag mitt.

Ändå föredrar Herren den kalla framom den ljumme. Kan det finnas mera hopp för honom, att han förstår allvaret och omvänder sig? Det heter ju - trots allt - att det blir mer glädje i himlen när en syndare vänder om än nittionio som ingen rättfärdighet behöva. ( Luk. 15: 7 )

Skulle du som nås av denna hälsning få ett styng i ditt ljumma hjärta och omvända dig allt närmare Jesus Kristus, så vill jag vara den förste som gratulerar dig till ditt beslut. Ett beslut som inte endast gäller nu, utan har konsekvenser för evigheten. Ett liv tillsammans med Jesus. En brinnande själ, en segervinnare, en övervinnare, är det något du önskar att bli ? Bli mer och mer lik din Mästare. Må så ske i Jesu namn!

Är du kall eller varm, är du ljum eller stum, har sången nu tystnat där uti ditt rum? Och din vrå, bönevrå, där du kämpade så, är den tom nu, jag frågar dig då.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Min nya bok De svarade JA på kallelsen finns nu att förbeställa från Midnattsropet Förlag.  https://midnattsropet.se/produkt/de-svarade-ja-pa-kallelsen/  Från bokens baksida:  Följ med på en spännande tidsresa och möt 24 gudsmän och kvinnor som tjänade Gud på olika områden och platser under arton och nittonhundratalet.  Fattigdom, lidande och förföljelse hindrade inte dem att fullfölja sin kallelse. Denna bok vill förmedla hopp till efterföljare i vår nu så oroliga tid!

En dikt

 Vill ikväll dela med mig en dikt som jag själv har skrivit, någon gång för ett antal år sedan. Den uppmanar var och en att använda den gåva som du har fått av Gud.  Uppmaning till tjänst i Guds rike Skriv, skrivare, skriv! Med pennan danad i Mästarens hand! Vass som en spjutspets vars mål Är att bringa syndare ur dödens band Skriv, skrivare skriv om Mästaren som för dig till himlens ljusa syndfria land. Musiker, spelman, spela! Med toner från himmelrik Silvertrumpeter tuta Harpa, rörklockor giva musik. Spela så syndare väckas från grav och död och lik. Musiker, spelman, spela! Spela ned Guds välsignelser med musik som sköld och svärd! Målare, konstnär måla! Med färger doppade i blod Måla Kristus så han lyser Klart som enda räddning för fallen jord Målare, konstnär, måla! Med penseln och stafli Bilden av Frälsaren god Måla Kristus-fotografi! Krigare, stridsman, strid! Lyft upp baneret, ladda vapnet Gjut mod in i krigarled. Det råder ej vapenvila, Sänk ej frälsningsfanan ned. Krigare, s