Fortsätt till huvudinnehåll

Ett andligt jordskred

 Några allvarsord om överlåtelsen av Frank Mangs, för den som verkligen vill komma in under Guds vilja. Han beskriver överlåtelsen på följande målande sätt;

"Ett par ting tycker jag dock mig finna att de människor som upplevt detta övernaturliga ingripande av Gud, ha gemensamt: De har alla kommit till slutet av sina egna möjligheter och de har alla tagit emot, vad Gud har givit. Vi kunna kanske uttrycka saken genom en bild och säga: De har gjort en fullständig konkurs och överlämnat konkursboet åt Jesus Kristus. Men det är svårt detta. Det sista affärsmannen tar sig till är att göra konkurs. Så länge det går laborerar han med lån och växlar med hopp om att något underbart skall hända, som skall göra den sjunkande skutan tät igen.. Men när ingen längre skriver på en enda borgensförbindelse, när hela krediten är slut, och ingen lånar honom en krona, då ger han upp. Han slår vantarna i bordet och gör konkurs. Andra får ta hand om både skulder och tillgångar.

Den andliga konkursen är minst lika radikal. Gud går aldrig in på ackord och Han frälser oss inte på avbetalning. Antingen måste Han ensam få hand om hela firman eller också får vi fortsätta att klara oss på egen hand. Han blir aldrig kompanjon i ett konkursmässigt företag. Men det är gruvligt svårt att göra konkurs- i all synnerhet om man har ett gammalt religiöst firmanamn att försvara. Det är mycket lättare för publikaner och syndare, att giva upp allt för Gud, än vad det är för kyrkomedlemmar och fariseér.  Och vi, predikanter, ha det i detta fall värre än alla andra, ty vi har inte endast våra egna liv att skydda, utan vi har också vår prestige och våra organisationer och ibland till och med vår teologi att försvara. Ett andligt jordskred i våra kretsar skulle åstadkomma ett jordskred i hela kristenheten."

Så långt Mangs.

 " Alla som jag älskar, dem tuktar och agar jag. Så gör nu bättring med all flit. Se, jag står för dörren och klappar; om någon lyssnar till min röst och upplåter dörren, så skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom, och han med mig.- Den som vinner seger, honom skall jag låta sitta med mig på min tron, likasom jag själv har vunnit seger och satt mig med min Fader på hans tron".  (Upp. 3:19-21)

Tänk, vilken lön som väntar för den som överlåtit sitt liv till Herren Jesus Kristus. Det är sannerligen inte någon bekväm väg med löneförmåner och betald semester. Men en evighet med honom och allt, ja, allt är gott.

Ett stilla barnahjärta man får ej hur som helst, det går ej utan smärta att bli så genomfrälst. Det kostar tåreströmmar förrän man helgas så, att alla mina drömmar i Jesu anda gå.

Som Aron stilla tiger vid Herrens hårda slag Och sig på nytt inviger att vörda Herrens lag. Så vill jag, o, mitt hjärta i lydnad för hans bud Också uti min smärta tillbedja Herren Gud.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innan ditt rike blev kartlagt

Innan ditt rike blev kartlagt  av Nils Ferlin Det var bara tokar och dårar som lyssnade till dig först. Det var slavar och skökor och ogärningsmän men då var ditt rike störst Det var bara enkla själar Och själar på undantag. Sen byggdes det tabernakel och kyrkor av alla de slag Och påvar kom det och präster som tvistade om vart ord Du fällt på din korta vandring på denna bullrande jord Men tokar var det och dårar Som lyssnade till dig först. Det var innan ditt rike blev kartlagt och då var ditt rike störst. En dikt som verkligen förklarar kristendomens begynnelse och tidiga utveckling. Jag vet inte om Ferlin hade någon personlig tro på Jesus Kristus, men beskriva hur det började och hur det blev, det kunde han.

Tredje världskriget

Har tredje världskriget redan inletts? Ingen aning. Vad vi i nuläget vet är att det är väldigt spänt mellan öst och väst. Riktigt spänt. Inte oväntat kan vi kasta ut frågan; Hur långt har vi egentligen kommit i det profetiska skeendet? Det beror på vem du frågar. Personligen tror jag inte det är särskilt långt kvar till Jesu tillkommelse. Finns det något samband mellan invasionen i Ukraina och att de judar som ännu bor kvar där skall återvända till Israel? Har den profetia som Emanuel Minos lyft fram där den gamla damen i Norge sett tredje världskriget bryta ut någon koppling till dagens händelser? Frågor  där vi anar ett svar utan att kunna stadfästa ett svar med säkerhet.  Finnmarksprofeten och gudsmannen Anton Johanson såg många syner och uppenbarelser som redan skedde under hans egen levnad. Han dog 1928. Skandinavien har knappast haft någon profet av hans kaliber när det gäller drömmar och syner som just denne fiskarbonde från nordligaste Norge. De syner som han såg angående tredj

Igår, idag, imorgon

 Gårdagen är förbi - morgondagen har vi inte sett - men idag hjälper Herren. Du har säkert både hört och läst detta citat och kanske också trott att det är hämtat direkt från Bibelns blad. Budskapet är vad bibeln lär, även om vi inte hittar just den formuleringen i den heliga skrift.  Vi har nuet.  Gårdagen med alla sina erfarenheter, minnen och vad det än vara må; hör historien till. Misstagen, hur gärna vi än ville att skulle vara ogjorda, får vi lämna bakom oss. I den backspegel vi ibland tittar i finns olika minnen. Heliga minnen då vi var gripna av stundens allvar, roliga minnen av vitt skilda slag men även sådant som mår bäst av att vara på sin nuvarande plats, slängda i glömskans oändliga hav. Det som är förlåtet, det är förlåtet. Vet du förresten om att det numera råder fiskeförbud i det havet och det giltiga fiskekort du tror dig ha fått, har av din Frälsare blivit förklarat som förfallet, utgånget ur sortimentet, ogiltigt. Du har ingen som helst rättighet att fiska där. Morgo