Prästen i Keminmaa

 Har du någonsin hört talas om Nikolaus Rungius? Om inte, så är det inte det minsta förvånansvärt. Han dog redan år 1629. Det som däremot är väldigt märkligt är att de ord denne kraftfulle präst sade, besannades. Han predikade nämligen att;-"om de ord som han sade var riktiga och sanna, då skulle inte hans kropp förmultna, men om de inte var sanna skulle han förmultna". 

Rungius var präst uppe i Keminmaa i Finland, en plats belägen endast några mil sydost om Haparanda.

När han dog begravdes han under kyrkgolvet, något som var allmänt den tiden. Men kroppen förmultnade inte. Med tiden kom kroppen att förvaras i en sänka uppe i kyrkan. Där ligger alltså en man som inte förmultnat. Hår och naglar finns kvar. Det ser ut som om han skulle vara balsamerad, men så verkar det inte att vara. Hud och ögon finns dock ej kvar, men ändå, vad häftigt! 

Personligen har jag aldrig besökt platsen och sett honom. Förklaringarna till att han aldrig förmultnat är många. Visst verkar det vara en dunkel gåta för oss nulevande. Det som onekligen fascinerar är att det vad han predikade verkligen blev uppfyllt. Kroppen vittnar om att Guds ord är sant. 

I den mån är han ingen "vanlig relik" utan snarare ett vittnesbörd om Herrens outgrundliga vägar som på ett alldeles speciellt sätt förhärligar Gud.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Två viktiga ord !

Innan ditt rike blev kartlagt