Gud eller Mammon

 I Matt. 6:24 läser vi följande ord uttalade av Jesus själv. Ingen kan tjäna två herrar; ty antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den förre och förakta den senare. I kunnen icke tjäna både Gud och Mammon. 

Det är inte ofta vi hör predikanten utgå från den texten. Och det är egentligen inte konstigt alls. Vi förundras ofta över hur stort det är när t.ex en missbrukare blir frälst och visst det är ett verkligt under. Men i grund och botten vet de flesta av dem att de inte lever det liv de egentligen skulle leva. När en välbärgad person kommer till samma insikt om att han/hon är i samma behov av frälsning som "storsyndaren" skapar det inte lika stor sensation. Ändå är det ett större under då den rike och framgångsrike blir överbevisad att han/hon är i lika stort behov av frälsning som sin "olycksbroder" så att säga.

Skulle det då på något sätt vara synd att tjäna pengar? Naturligtvis inte. Det är hjärtats inställning det är frågan om. Vem som är hjärtats konung i ditt liv. 

Jesus talade ofta i liknelser. Med följande berättelse som hände för över hundra år sen återspeglas vad jag vill säga. Sångförfattaren som kommer att nämnas är förresten samma Joel Blomqvist vars sång var mitt förra inlägg här på bloggen. Den stora frikyrkoledaren Waldenström levererade "svaret"

En förmögen husägare klagade en gång över att sångförfattarna fick gage för att de skrev sånger till församlingens uppbyggelse. Sådant borde göras gratis var hans åsikt. Han vände sig mot Waldenström och frågade "När skall Gud få sådan makt över sångförfattarnas hjärtan , att de, utan ersättning till Guds församlings tjänst avstår sina sånger?" Kvicktänkt som Waldenström var svarade han: "Jo, det sker samma dag då han får sådan makt med stora husägares hjärtan, att de till Guds församlings tjänst avstår sina hus" . Diskussionen avslutades omedelbart. Och det kan man ju förstå. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ny bok: De svarade JA på kallelsen

Två viktiga ord !

Innan ditt rike blev kartlagt